Sunday, April 20, 2008

BEFORE THE DEVIL KNOWS YOU'RE DEAD

Δεν ξέρω αν ο παράδεισος είναι κάτι σαν την Μαρίσα Τομέι, αλλά είθε να περάσεις μισή ώρα στον παράδεισο πριν ο διάβολος καταλάβει οτι πέθανες! Η αγία οικογένεια στο στόχαστρο του "διαβόλου" και όλα τινάζονται στον αέρα. Γονείς & παιδιά, καριέρες & λάιφ στάιλ ζωές αναποδογυρίζουν όταν ο διάβολος θέλει να παίξει. Η αρχαία ελληνική τραγωδία ωχριά μπροστά στη σύγχρονη ιλουστρασιόν εκδοχή της εποχής μας. Αν το American Beauty είναι ο πρόλογος για την απομυθοποίηση της οικογενειακής ευτυχίας, εδώ πλέον βρισκόμαστε στην ανατομία του πτώματός της. Εξαιρετικά ρεαλιστική ταινία που παρακολουθεί με μαεστρία την ζωή καθημερινών ανθρώπων μέσα στην σύγχρονη αρρένα της ζωής. Σκέψεις, επιθυμίες, ανατροπές που δημιουργούνται αναπόφευκτα από τις ανθρώπινες αδυναμίες & συμπαρασύρουν τα πάντα μαζί τους.
Ο Άντι, (Χόφμαν) είναι παντρεμένος, κατάφερε να αναρριχηθεί & να γίνει υψηλό στέλεχος σε μεγάλη μεσιτική εταιρία. Όλα φαίνονται τακτοποιημένα. Φαίνονται αλλά δεν είναι. Θα καταχρασθεί χρήματα. Γιατί όμως; Ο αδελφός του Χάνκ (Χοκ) είναι χωρισμένος, άφραγκος, χρωστάει διατροφή και διατηρεί σχέσεις με τη γυναίκα του αδελφού του. Ο Άντι προτείνει στον αδελφό του να ληστέψουν το κοσμηματοπωλείο των γονιών τους. Η μητέρα τους σκοτώνεται και ο πατέρας τους Τσάρλι (Φίνεϊ), είναι αποφασισμένος να βρεί τον δολοφόνο της γυναίκας του. Οι καταστάσεις που ακολουθούν είναι αποκαλυπτικές για όλες τις πτυχές των χαρακτήρων στην οικογένεια...
Από τις κορυφαίες σκηνές και ο διάλογος του γέρου ενεχυροδανειστή με τον πατέρα στην προσπάθειά του ν' ανακαλύψει τον δράστη της ληστείας: «Θυμάμαι όταν ο Τσάρλι Χάνσον πρωτοξεκίνησε σ'αυτή τη γειτονιά» του λέει «νέος, αλαζόνας ανέκαθεν με σιχαινόσουνα, αλλά δεν είχες την παραμικρή ιδέα για το τί θέλουν οι άνθρωποι ή για το τί είναι ικανοί να κάνουν για τα λεφτά. Φαντάζομαι πως τώρα το έμαθες. Ο κόσμος είναι διαβολικός, Τσάρλι, κάποιοι βγάζουν χρήματα από αυτόν, άλλοι καταστρέφονται» Η καταγραφή των γεγονότων (φλας-μπακ) από την πλευρά των διαφορετικών προσώπων δίνει πολύ ωραία τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις των ηρώων.
Σκηνοθεσία: Σίντνεϊ Λουμέτ. Σενάριο: Κέλι Μάστερσον. Ηθοποιοί: Φίλιπ Σίμουρ Χόφμαν, Ιθαν Χοκ, Αλμπερτ Φίνεϊ, Μαρίσα Τομέι. Αν και 83 ετών ο Σ. Λουμετ είναι σκηνοθέτης πολύ πιό εκπληκτικός από πολλούς νεότερους σκηνοθέτες.
ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: http://www.7h58cesamedila-lefilm.com/
Ο τίτλος της ταινίας είναι το τελευταίο κομμάτι από μια ρήση που αγαπάνε ιδιαιτέρως οι Ιρλανδοί όταν τσουγκρίζουν τα ποτήρια, και λέει «είθε να πας στον παράδεισο μισή ώρα πριν ο διάβολος καταλάβει ότι πέθανες»

Labels:

13 Comments:

At 22/4/08 21:39 , Blogger ολα θα πανε καλα... said...

Αν λες πως είναι ακόμα καλύτερο από το American beauty και οπωσδήποτε παρόμοιας θεματολογίας,θέλω να το δω!

 
At 23/4/08 12:03 , Blogger Caesar said...

@ όλα θα πάνε καλά...
Το θεωρώ εξ ίσου καλό αν όχι καλύτερο !

 
At 23/4/08 20:16 , Blogger melian said...

Την ταινία-δεν τη γνωρίζω-φαίνεται ενδιαφέρουσα...αλλά τη μουσική σου τη γνωριζω και είναι υπέροχη ;)

Καλά να περάσεις Caesar, Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!

:)

 
At 23/4/08 22:45 , Blogger 3 parties a day said...

Είδες έργα που μπορεί και γυρνάει ο Λούμετ παρά την ηλικία του; (Κοντεύει τα 90 αν δεν απατώμαι!)

 
At 24/4/08 09:31 , Blogger Caesar said...

@ elmelissa,
Κατα γενική ομολογία είναι πράγματι από τις πιό ενδιαφέρουσες, πρόσφατες ταινίες που προβάλλονται. Παρεμπιπτόντως θα ήθελα να προσθέσω ότι και η μουσική της ταινίας είναι πολύ καλή:)
Ευχές κι από μένα για καλό πάσχα, και να προσέχουμε ακόμη περισσότερο αυτές τις ημέρες:)





@ 3 parties a day,
ε΄περίμενε, ακόμη 83 είναι, έχει κι άλλα να δώσει :)
Μερικοί άνθρωποι είναι & παραμένουν χωρίς όρια δημιουργικοί, ή ακόμη, επειδή είναι δημιουργικοί παραμένουν νέοι!



Btw, διαβάζοντας πρόσφατα στις εφημερίδες, "το φαγητό, οι καφέδες & τα ποτα, είναι η προτεραιότητα στη διασκέδαση των Ελλήνων, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα κινηματογράφο, θέατρο & μουσεία. Όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, κάθε νοικοκυριό ξοδεύει κατά μ.ο. τον μήνα 106,15 ευρώ για φαγητό σε εστιατόρια & ταβέρνες, καφέδες, αναψυκτικά & ποτά.
Θέατρα, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι ή ζωολογικοί κήποι, βρίσκονται στις τελευταίες επιλογές των Ελλήνων. Κάθε νοικοκυριό δίνει μόλις 0,59 ευρώ τον μήνα για θέατρο, ενώ σε μουσεία & μνημεία το ποσό δεν ξεπερνά τα 0,080 εύρώ"

Να περιμένω & καμιά έρευνα για βιβλία & εφημερίδες;))

 
At 24/4/08 12:10 , Blogger just me said...

Καλό σου Πάσχα!
:)

 
At 24/4/08 17:50 , Blogger Caesar said...

just me,
Καλό μας Πάσχα, σ'ευχαριστώ :)

 
At 25/4/08 16:22 , Blogger fish eye said...

απο τις φετεινες ταινιες την βρηκα ως χειροτερη και διχως λογο υπαρξης..ανουσια και προβλεψιμη..

μου αρεσε ομως πολυ η δικη σου κριτικη..

καλη ανασταση σου ευχομαι
φιλι ζεστο

 
At 25/4/08 17:03 , Blogger Caesar said...

@ φεγγαραγκαλιες ,
Για μένα παραμένει ένα συναρπαστικό φίλμ που αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τις αγωνίες & τα πάθη του ανθρώπου.
Μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα αλλά & αναλυτική κριτική από τον theachilles.για το φιλμ.

Καλή Ανάσταση για όλους, με πολλά φιλιά:)

 
At 25/4/08 23:01 , Blogger neutrino said...

Μου θυμισες τον Lester Burnham, στην πρωτη, ισως, ταινια που ονοματισα "αγαπημενη" μου:
"..it's hard to stay mad, when there's so much beauty in the world. Sometimes I feel like I'm seeing it all at once, and it's too much, my heart fills up like a balloon that's about to burst... And then I remember to relax, and stop trying to hold on to it, and then it flows through me like rain and I can't feel anything but gratitude for every single moment of my stupid little life... You have no idea what I'm talking about, I'm sure. But don't worry... you will someday".

Αυτα προλαβε να μας πει χαμογελαστος απο τον ουρανο, πριν ..ο διαβολος καταλαβει οτι πεθανε. Κι εμενα τα λογια του ειχαν χαραχτει στο μυαλο μου για μηνες

Ευχαριστω για την ωραια προταση, θα το δω και θα επανελθω :)

 
At 26/4/08 10:18 , Blogger Caesar said...

Eίναι και παραμένει Νετρίνα, με τον Kevin Spacey ως Lester Burnham στον καλύτερο ρόλο του, αποδίδοντας καταπληκτικά, & ακροβατώντας ανάμεσα στον αυτοσαρκασμό & την απογοήτευση, αυτό που λέγεται midlife crisis !

"Η ομορφιά πολλές φορές θαμπώνει… κοιτάξτε καλύτερα",
ή όπως είπε ένας Αραβας φιλοσοφος,
"η ζωη ειναι μια αρπα με ευτυχισμενες και δυστυχισμενες χορδες".

Ενιγουέι,κι εδώ ο Φ. Σ. Χόφμαν είναι καταπληκτικός στον ρόλο του. Να σκεφθείς ότι αναζήτησα πάραυτα & τον είδα στο "CAPOTE" !

Να επανέλθεις & να επανέρχεσαι αενάως:)

 
At 27/4/08 23:50 , Blogger prasino liker said...

Θα δωθει μαχη για το πιος θα πρωτομαθει οτι πεθανα.Ποιος θα με διεκδικησει αγνωστο.
Αυτες τις ημερες παιζεται στον κινηματογραφο στην πολη μου.

 
At 29/4/08 08:20 , Blogger Caesar said...

@ prasino liker,
Αναμένω μ'ενδιαφέρον τις εντυπώσεις σου likeraki !

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home

Guests
counter on blogger