Tuesday, July 21, 2009

cosmos

"Στον ουρανό / λαμπυρίζουν τ'άστρα / Σαν βραδινό / ρούχο στη κρεμάστρα" [Λ.Νικολακοπούλου]

Το θέαμα των άστρων τη νύχτα είναι σαγηνευτικό και για την όμορφη εικόνα που προσφέρουν αλλά περισσότερο για το άγνωστο & το μυστηριώδης που κρύβουν ακόμη καλά. Τόσο καλά όπως η νύχτα που παραμένει σκοτεινή. [Χιλιάδες μακρινών ήλιων δεν διαλύουν τη νύχτα]
Πριν σαράντα χρόνια, τον Ιούλιο του 1969 ο άνθρωπος κατάφερε να πατήσει στη σελήνη. Ήταν ένα μοναδικό & συγκλονιστικό γεγονός στην ιστορία του πολιτισμού μας. Δεν νομίζω όμως να ξαναπήγε από τότε. Ίσως είναι αφιλόξενο & μοναχικό το μέρος εκεί. Το ενδιαφέρον όμως είναι και παραμένει στο αν υπάρχουν κι άλλοι πολιτισμοί εκτός από τον δικό μας. Πολλά έχουν ειπωθεί σε βιβλία, στον κινηματογράφο αλλά και στο ραδιόφωνο, το 1938 με τον Όρσον Ουέλς και την εκπομπή του "Ο πόλεμος των κόσμων" κατάφερε να τρομοκρατήσει τους Νεοϋρκέζους, με την πειστικότητά του για εισβολή Αρειανών στη Γή.
Στην ταινία "Η επαφή" παρουσιάζεται ο επιστημονικός αγώνας & η προσπάθεια μιας αστρονόμου (Tζ.Φοστερ) να ακούσει & να αποκρυπτογραφήσει τα ραδιοσήματα που εκπέμπονται από διάφορα σημεία του διαστήματος. Άλλωστε το να υπάρχουμε μόνο εμείς στο απροσδιορίστων διαστάσεων σύμπαν, θα ήταν μεγάλη σπατάλη χώρου, όπως διατυπώνεται εύστοχα στο φίλμ.
Άγνωστοι παραμένουν ακόμη οι παράγοντες & οι συνδυασμοί που οδήγησαν στην δική μας εμφάνιση στον πλανήτη που βρισκόμαστε και αν είμαστε ή όχι μόνοι στο σύμπαν.
Σύμφωνα με τους γκουρού του διαστήματος, Αρθουρ Κλαρκ & Ισαάκ Ασίμοφ: "Υπάρχουν δυο ενδεχόμενα. Ίσως να είμαστε μόνοι. Ίσως και να μην είμαστε. Και τα δύο είναι το ίδιο τρομακτικά"

6 Comments:

At 21/7/09 23:52 , Blogger melian said...

Και τα δυο ειναι το ίδιο ενδιαφεροντα. Απο διαφορετική άποψη το καθένα .

Και σημερα την ωρα που εμεις θα κοιμομαστε... στην Κινα, Ιαπωνία κτλ θα συμβει η μεγαλυτερη σε διάρκεια ηλιακη έκλειψη του 21ου αιωνα.
Μ' αρεσει πολυ η ενημερωση της Google μεσω των λογοτυπων της:)

 
At 22/7/09 14:15 , Blogger Caesar said...

Είναι εντυπωσιακό το φαινόμενο της σκιάς που θα σχηματίζει η σελήνη στον μισό πλανήτη μας, εξ' αιτίας του ήλιου, η οποία θα διατρέχει από την Ινδία μέχρι τη Χαβάη με ταχύτητα 3000km/h !
To επόμενο ραντεβού για την μεγάλη έκλειψη ,τοποθετείται για τις 13 Ιουνίου 2132 !
Πού θα βρισκόμαστε εμείς τότε;))

Πράγματι όμορφα τα λογότυπα της Google

 
At 23/7/09 01:57 , Blogger prasino liker said...

Caesar αραγε καποιοι σκεφτονται σαν εμας;Εχουν ψυχη ,ονειρα ,επιθυμιες Τα νευρα και η κακη διαθεση πως θα ειναι σε ενα αλλο πλανητη;Καποτε μπορει να ταξιδεψουμε,εκει που τωρα φανταζει απιστευτο.Καλο ταξιδι λοιπον !!!!

 
At 23/7/09 09:42 , Blogger Caesar said...

@ Likeraki,
Πιθανόν να υπάρχει οτιδήποτε & οποιαδήποτε μορφή ζωής. Δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητο να σκέφτονται όπως εμείς, όπως δεν είναι απαραίτητο να έχουν την ίδια χημική σύσταση με τη δική μας. Διαφορετικές συνθήκες φυσικής επιλογής ίσως να διαμόρφωσαν & διαφορετικό είδος ζωής κάπου αλλού που να μην μπορούμε να το φανταστούμε.

 
At 26/7/09 13:06 , Blogger ολα θα πανε καλα... said...

Μου φτάνει πως δεν αισθάνομαι εγώ μόνη,τυχαία ριγμένη κάπου στον κόσμο.Μου φτάνει που δεν πιστεύω πως ούτε μια πέτρα δεν είναι αποτέλεσμα τυχαιότητας ούτε ένας κόκκος άμμου.Αν όμως είμαστε τελικά και σφάλλω,δε με νοιάζει.Μου φτάνει που δεν έχω την αμφιβολία ως προς αυτό.Είναι ωραίο να είναι αναπαυμένη η ψυχή σου ως προς σε κάτι.

 
At 26/7/09 19:04 , Blogger Caesar said...

Δεν είναι μόνο το πώς αισθανόμαστε εννοιολογικά ή πώς αντιλαμβανόμαστε μόνο με τις αισθήσεις μας το περιβάλλον μας, αλλά περισσότερο και με τις ανακαλύψεις στις επιστήμες.
Ίσως υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στην τύχη και στην αναγκαιότητα.

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home

Guests
counter on blogger