Sunday, June 14, 2009

ο επιμονος κηπουρος


«Η Τέσα πίστευε ότι το ανεύθυνο κυνηγητό του κέρδους από τις εταιρείες καταστρέφει τον πλανήτη, και ιδιαίτερα τις αναπτυσσόμενες χώρες. Πίσω από τη μάσκα των επενδύσεων, το δυτικό κεφάλαιο καταστρέφει το περιβάλλον των χωρών αυτών και ευνοεί την άνοδο της ληστοκρατίας. Αυτό ήταν το επιχείρημά της. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ακριβώς ριζοσπαστικό στις μέρες μας... «Σύμφωνα με το ίδιο επιχείρημα, η ανθρωπιστική βοήθεια προς τον Τρίτο Κόσμο δεν είναι παρά εκμετάλλευση με διαφορετικό όνομα» ξαναρχίζει να λέει «Αυτοί που επωφελούνται είναι οι χώρες που δίνουν τα χρήματα με τόκο, οι ντόπιοι Αφρικανοί πολιτικοί και αξιωματούχοι που τσεπώνουν τεράστιες μίζες και οι δυτικοί εργολάβοι και προμηθευτές όπλων που φεύγουν με υπέρογκα κέρδη. Θύματα είναι οι απλοί άνθρωποι, οι ξεριζωμένοι, οι φτωχοί και οι πολύ φτωχοί. Επίσης τα παιδιά, που δεν θα έχουν μέλλον»
«Εσύ τα πιστεύεις αυτά;» ρωτά η Λέσλι.
«Είναι λίγο αργά για μένα να πιστέψω οτιδήποτε» απαντά μειλίχια ο Τζάστιν, και μεσολαβεί μια στιγμή σιωπής πριν προσθέσει λιγότερο μειλίχια: «Η Τέσα ήταν το σπανιότερο είδος στον κόσμο: δικηγόρος που πιστεύει στη δικαιοσύνη»

Διαβάζοντας σήμερα για τον
πετρελαϊκό κολοσσό, ο οποίος διαθέτει τεράστια οικονομικά συμφέροντα στην αφρικανική χώρα, κατηγορούνταν για συνέργεια σε φόνους και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων..., αναλογίζομαι εκείνα που έχει γράψει ο Λε Καρρέ στον επίμονο κηπουρό του. Ιστορίες που μοιάζουν σαν αληθινές. Ιστορίες γύρω από φαρμακευτικές εταιρείες που προσπαθούν να σώσουν τον κόσμο αλλά και ήρωες ακτιβιστές που προσπαθούν να αποκαλύψουν τα σκοτεινά σχέδιά τους!
«Σημείωση της Τέσα: σύμφωνα με τον Άρνολντ, οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες ξοδεύουν τεράστια ποσά για να εξαγοράζουν επιστήμονες και γιατρούς, οι οποίοι θα διαφημίσουν το προϊόν τους. Η Μπίργκιτ αναφέρει ότι η ΚΒΧ δώρισε πρόσφατα πενήντα εκατομύρια δολάρια σε μια μεγάλη πανεπιστημιακή κλινική των ΗΠΑ, συν μισθούς και κάλυψη εξόδων για τρεις κορυφαίους ερευνητές και έξι βοηθούς. Η διαφθορά και ο προσεταιρισμός πανεπιστημιακών είναι ακόμη ευκολοτέρα: καθηγητικές έδρες, βιοτεχνολογικά εργαστήρια, ερευνητικά ιδρύματα κλπ "σπανίζουν όλο και περισσότερο οι αδέκαστες επιστημονικές απόψεις" - Αρνολντ.»
Πιστεύω ότι είναι ένα μυθιστόρημα, ένα οικολογικό θρίλερ χωρίς χαπι εντ αλλά πάντα κάτι γίνεται και στον πραγματικό κόσμο μας:

Ετοιμη για το εμβόλιο δηλώνει φαρμακευτική
.
και δεν μπορώ να καταλάβω αν η τέχνη αντιγράφει τη ζωή ή το αντίστροφο:
O κ. Αβραμόπουλος όμως απάντησε ότι δεν θα επιλέξει καμία εταιρεία και δεν θα αγοράσει κανένα εμβόλιο προτού συζητήσει την επιλογή και τη σχετική δαπάνη με τον Πρωθυπουργό και τον κ. Ι. Παπαθανασίου και προτού «περάσει» η απόφαση από την Κυβερνητική Επιτροπή. Δεν είναι ότι εμπιστεύεται την ταχύτητα του κεντρικού κυβερνητικού συστήματος στη λήψη αποφάσεων. Είναι ότι δεν υπάρχει... σταγόνα στο ταμείο του υπουργείου Υγείας. Και μιλάμε για 30 εκατομμύρια ευρώ.... Βέβαια όλα όσα περιγράφονται στο βιβλίο συμβαίνουν σε μια αφρικανική χώρα αλλά όπως και να έχουν τα πράγματα το μυθιστόρημα του John Le Carre είναι ενδιαφέρον και ιδιαίτερα αποκαλυπτικό για τις δράσεις των μεγάλων πολυεθνικών που επηρεάζουν και τη ζωή μας.

Labels:

8 Comments:

At 15/6/09 12:40 , Blogger melian said...

Πρωτα είδα την ταινια και μετά διάβασα το βιβλίο (συνήθως συμβαίνει το αναποδο) πριν περίπου 2χρόνια.
Θυμάμαι όμως ακόμα την βαθιά απογοήτευση μου (και την βιωνω ακόμη) για την ανθρώπινη μοίρα που οριζεται από συμφέροντα πολυεθνικών. Δεν ηταν που δεν το γνωριζα. Ήταν που ξαφνικά έστω και σε μυθιστορηματική μορφή κάποιος σου το περνάει με απόλυτα ρεαλιστικό τρόπο.

Και αν έχεις διαβάσει το βιβλίο Ceasar, στον επιλογο, εκει που ο Le Carre τονιζει πως όλα τα στοιχεία είναι μυθιστορηματικα και καμια σχεση δεν υπαρχει με πραγματικα ονοματα και γεγονοτα,μην τυχον και γινει καμια παρεξηγηση και βρεθει και αυτος σε κανενα χαντακι,λέει ωστοσο:
"Όσο προχωρούσε το ταξίδι μου μέσα στη φαρμακευτικη ζούγκλα, τόσο συνειδητοποιούσα ότι, σε σύγκριση με την πραγματικότητα, η ιστορία μου ήταν τόσο άκακη όσο και μια καρτ ποστάλ διακοπών."

Δυστυχώς, είμαστε τα πειραματόζωα των πολυεθνικών. Τα καταναλωτικά θυματα προιόντων που πολλες φορες μας πλασάρονται ως απολύτως απαραιτητα για τη ζωή μας. Και το γεγονος ότι δεν βλέπω με ποιο τροπο θα μπορουσαμε να αμυνθουμε απέναντι τους (πότε ξέρεις ως μη γιατρος αν ένα φαρμακο ή μια θεραπεια είναι πραγματικα αναγκαια ;), με κανει βαθια μελαγχολική

Πάντως, καταπληκτικο βιβλιο - ταινια

 
At 15/6/09 19:53 , Blogger Caesar said...

@ Melian,
Ναι, η αλήθεια είναι ότι αποποιείται τα συγκεκριμένα γεγονότα και τα πρόσωπα, αλλά διατυπώνει εύστοχα για το μέγεθος της υπόθεσης τη σύγκριση της ιστορίας του με μια καρτ ποστάλ !!

Ας είναι όμως, η γραφή του είναι ρεαλιστική και προσεγμένη στη λεπτομέρεια και αναδυκνύει τα διαπλεκόμενα σε μεγάλο βαθμό.

Ευτυχώς όμως πάντα θα υπάρχουν και άνθρωποι, όπως οι πρωταγωνιστές της ιστορίας του, που θα αντιστέκονται στη βία, τη διαφθορά και την εξαπάτηση.

 
At 16/6/09 00:57 , Blogger prasino liker said...

//Η μεγαλυτερη βοηθεια που θα μπορουσε να προσφερει η Δυση στην Αφρικη ειναι να σταματησει τη βοηθεια//Συμφωνα με το βιβλιο //Dead Aid//Αδιεξοδη Βοηθεια της Ναμπισα Μογιο απο την Ζαμπια.Περισσοτερα απο 1 τρισ δολαρια εχουν δοθει στην Αφρικη τα τελευταια 50 χρονια.Με αποτελεσμα η φτωχεια στην Αφρικη να αυξηθει.Διαφωνει με την ενισχυση που διδεται απο κυβερνηση σε κυβερνηση η απο την Παγκοσμια τραπεζα διοτι η χρηματοδοτηση απο την Δυση καλλιεργει την διαφθορα ,ξεσπουν εμφυλιοι για τον ελεγχο της βοηθειας.Τα παιδια εξακολουθουν να πεθαινουν απο την πεινα η την ελονοσια.
Δυστυχως Caesar παντα θα υπαρχουν διαχειριστες χρηματων που θα εχουν προσωπικο οφελος.Οταν εγιναν οι πυρκαγιες στην Ηλεια,εφυγε πολυ μεγαλη βοηθεια απο την πολη μου για τους πληγεντες.Οταν πηγαν οι εθελοντικες ομαδες λιγες ημερες αργοτερα για να βοηθησουν ,βρηκαν ολα αυτα τα κουτια στοιβαγμενα σε χωρο που δεν ειχαν προσβαση οι απλοι πολιτες αλλα καποιοι επιτηδειοι.
Οσο για τα συμφεροντα των φαρμακευτικων εταιρειων και τα δωρα που προσφερουν σε αυτους που τους προτιμουνν νομιζω λιοτι λιγο πολυ ολοι τα γνωριζουμε.
Κατα τυχη ζουμε.Και αυτη η μικρη φλογα που αναπηδαει απο τις καθαρες ψυχες ,τρεμοσβηνει.
Καλο σου βραδυ.

 
At 16/6/09 19:34 , Blogger Caesar said...

@ Likeraki,
Δεν ξέρω κατά πόσο είναι σίγουρα σωστά & αποδεκτά όσα γράφει στο “Dead Aid" αν δλδ βασίζονται σε ντοκουμέντα κλπ.

Αλλά όπως λέει και η okonjo-wahala που σημαίνει «γυναίκα που δημιουργεί προβλήματα» και ακολουθούν απειλές για τη ζωή της. μια γυναίκα που μάχεται τη διαφθορά περιδιαβαίνοντας όλες τις χώρες της Αφρικής και της Ασίας διανύοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα χωματόδρομων για να βοηθήσει τις χώρες:
δανείσατε σε προηγούμενες εποχές διεφθαρμένους ανθρώπους και τώρα ζητάτε την αποπληρωμή αυτών των χρεών από μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου;

Να επανέλθω όμως και στον "επίμονο" John Le Carre
«...Η Αφρική έχει το 80% των ασθενών που υποφέρουν απο ΑIDS,- και αυτή είναι η συντηρητική εκτίμηση. Τα 3/4 από αυτούς δε λαμβάνουν καμιά φαρμακευτική αγωγή. Για το γεγονός αυτό θα πρέπει να ευχαριστουμε τις φαρμακευτικές εταιρείες και τους υπηρέτες τους, το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, το οποίο απειλεί με αυστηρές κυρώσεις οποιαδήποτε χώρα τολμήσει να παραγάγει τη δική της φθηνότερη εκδοχή των φαρμάκων που έχουν πατεντάρει οι Αμερικανοί...
...τα χάπια που βλέπεις μέσα σ' αυτή τη γυάλα κοστίζουν είκοσι δολάρια ΗΠΑ το ένα στο Ναϊρόμπι, έξι στη Ν.Υόρκη, είκοσι στη Μανίλα. Όπου να 'ναι ετοιμάζεται η Ινδία να βγάλει στην αγορά, και τότε, το ίδιο χάπι θα κοστίζει εξήντα σεντς. Μη μου μιλάς εμένα για κόστος έρευνας και ανάπτυξης. Οι λεβέντες της φαρμακοβιομηχανίας το έχουν αποσβέσει αυτό το κόστος εδώ και δέκα χρόνια, και ούτως ή άλλως χρηματοδοτούνται και από τις κυβερνήσεις, οπότε μαλακίες λένε. Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι ένα ανήθικο μονοπώλιο που στοιχίζει ανθρώπινες ζωές κάθε μέρα...
»

Ευτυχώς όμως πρόκειται για ένα μυθιστόρημα, κι εμείς ανήκομεν στη Δύση!

 
At 23/6/09 17:32 , Blogger Ευτυχία said...

καλησπέρα....

για ψάξε καλέ μου Caesar αν θέλεις κι εχεις χρόνο και για το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. (λέξεις κλειδιά : αποτελεσματικότητα, αβραμόπουλος, γιαννακόπουλος, κόστος, ασφαλιστικά ταμεία, προσωπικές ''υποχρεώσεις'')



:-)

 
At 23/6/09 22:59 , Blogger Caesar said...

Κάτι ξέρεις εσύ ;))

Είναι πολλά αυτά που πρέπει να ψάχνει & να μαθαίνεις κανείς Μόνα, αλλά δεν φθάνει μια ζωή!

 
At 26/6/09 17:18 , Blogger ολα θα πανε καλα... said...

ούτε ταινία έχω δει ούτε βιβλίο διαβάσει.Το έχω ακουστά.Πειράζει που δεν πιστεύω ότι θα λυθεί,ξεσκεπαστεί,τιμωρηθεί τίποτα σε αυτόν τον κόσμο της σκοπιμότητας,του λαδώματος και της ύλης;

 
At 26/6/09 20:29 , Blogger Caesar said...

@ ο/θ/π/κ
Ναι πειράζει. Γιατί όσο δεν το πιστεύεις, κι εσύ κι εγώ, δεν πρόκειται ν´ αλλάξει κάτι.
btw, άλλη μια καλή ιστορία του Le Carre είναι & ο "Ράφτης του Παναμά"

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home

Guests
counter on blogger