Saturday, May 09, 2009

PARIS


Paris". του Σεντρικ Κλαπίς με την υπέροχη μουσική του Ερίκ Σατί !!
Ενα από τα είδη κινηματογραφικών ταινιών που μου αρέσουν είναι εκείνες που παρακολουθούν τις παράλληλες ιστορίες ανθρώπων. Γύρω από έναν νέο χορευτή που ζει στο Παρίσι και αναγκάζεται να αποσυρθεί από τη δουλειά του εξ'αιτίας μιας καρδιοπάθειας, παρατηρεί & φιλοσοφεί για τους ανθρώπους και τη ζωή που βλέπει να εξακολουθεί να κυλάει γύρω του. Ιστορίες που εναλλάσσονται με χιούμορ, με σάτυρα, με πάθος, με τραγωδία, με ρομαντισμό αλλά και σκληρό ρεαλισμό για τη δύσκολη επιβίωση.

Μια από αυτές τις ιστορίες που οι ζωές των ηρώων εμπλέκονται, διασταυρώνονται μεταξύ τους με κεντρικό κρίκο τον νεαρό χορευτή, είναι και του καθηγητή με μια όμορφη φοιτήτρια που γνωρίζει στο αμφιθέατρο, στις παραδόσεις των μαθημάτων του!

«..όταν είδα εκείνη την καταπληκτική κοπέλα σκέφτηκα ότι η ομορφιά είναι όντως απαίσια. Μαζί με τη νιότη είναι εντελώς άδικη. Σχεδόν άσεμνη. Παρατήρησα το πρόσωπό της, τα φρύδια της, τα μαλιά της, τα μάτια της, το στόμα της. Σκέφτηκα γιατί; Γιατί αυτή; Γιατί να είναι τόσο όμορφη; Γιατί όλοι οι άλλοι είναι τόσο... όχι άσχημοι, μα ας πούμε... μπανάλ, αόρατοι; Υπάρχει κάτι τρομερό. Η ομορφιά είναι πράγματι αηδιαστική! »

Και η συνέχεια με τα sms εξ'ίσου απολαυστική....

«...είμαστε μαζί στο μάθημα suis a la fac avec toi.. t es bel.. j te kif tro grav είσαι απίθανη.. είμαι καψούρης μαζί σου.. ta tete ton geste.. ton air sont beaux.. comme un beau paysage.. το κεφάλι σου το ανάστημά σου, οι χειρονομίες σου είναι ωραία σαν μια ωραια εξοχή.. το γέλιο παίζει στο πρόσωπό σου σαν κρύος άνεμος στον ουρανό.. το έντονο χρώμα που σκορπίζεις στα φορέματά σου έβαλε στο μυαλό των ποιητών ένα λουλουδάτο χορό.. αυτά τα τρελά φορέματα συμβολίζουν την πολύχρωμη φύση σου.. σε μισώ & σ' αγαπώ το ίδιο.. η άνοιξη και η δροσιά της πλήγωσαν τόσο την καρδιά μου ώστε τιμώρησα ένα λουλούδι για την αυθάδειά της φύσης... ένα βράδυ όταν φθάνει η ώρα της ευχαρίστησης θα ήθελα να πλησιάσω κρυφά το πολύτιμο κορμί σου, να τιμωρήσω τη χαρούμενη σάρκα σου, να σημαδέψω το αθώο στήθος σου.. να κάνω στο έκπληκτο λαγόνι σου μια φαρδιά & βαθιά πληγή.. και ζαλιστική γλυκύτητα.. μέσα από εκείνα τα νέα χείλη λαμπερότερα & πιο αγαπητά.. να εγχύσω το δηλητήριό μου Αδελφή μου !


Η ουσία όμως είναι ο επίλογος της ταινίας, με τον νεαρό χορευτή στο ταξί που τον οδηγεί στο νοσοκομείο μέσα από το κέντρο του Παρισιού, κοιτώντας από το παράθυρο του αυτοκινήτου τον κόσμο αναλογιζόμενος:
"Δεν ξέρουν πόσο τυχεροί είναι... περπατούν αναπνέουν τρέχουν μαλώνουν καθυστερούν.. δεν ξέρουν πόσο τυχεροί είναι.. να είναι έτσι, ανέμελοι στο Παρίσι..."

[Ζιλιέτ Μπινός, Ρομέν Ντιρίς, Φαμπρίς Λισινί]

Labels:

9 Comments:

At 9/5/09 20:45 , Blogger ολα θα πανε καλα... said...

Ανησυχώ που γνωρίζεις αρκετά πράγματα απ τη ζωή μου,Καίσαρα...
:)
Και το Παρίσι ξέρεις πως είναι η πόλη μου,ε;Ο δικός μου χώρος.
Καλησπέρα από Αθήνα.

 
At 10/5/09 11:17 , Blogger Caesar said...

@ο/θ/π/κ,
Πράγματι, έδινε πολύ ωραίες εικόνες από το Παρίσι, μέσα από τις ιστορίες των ανθρώπων του.
Λες να ήσουν κι εσύ κάπου εκεί !

 
At 12/5/09 00:53 , Blogger prasino liker said...

Νιωθουμε τυχεροι που αναπνεουμε που ζουμε ,που χαμογελαμε, μονο οταν τα πραγματα λιγο πολυ ειναι σε καλο δρομο.Τοτε μπορουμε να ερωτευτουμε να αγαπησουμε να παμε διακοπες ,να φαμε ενα καταπληκτικο γευστικο παγωτο.Η επαφη με αλλους χωρους,οπως νοσκομεια κτλ κτλ η φθορα απο τις ασθενειες ,απο την καθημερινοτητα μονο διαθεση για ζωη δεν σου προσφερουν.Οσο και αν διαβαζεις,οσες συμβουλες και αν δεχεσαι ,αν η ψυχη ειναι νεκρη ουτε ενα Παρισι δεν την ανασταινει.
Καληνυχτα Caesar.

 
At 12/5/09 07:12 , Blogger Caesar said...

Αυτό μάλλον είναι το νόημα της προσωρινής ζωής μας.Πότε το χάνουμε πότε το ξαναβρίσκουμε. Εξαρτάται από τα προσωπικά αδιέξοδα πολλές φορές ή τις συγκυρίες που μας φέρνουν τα γεγονότα. Η ζωή αυτών των ανθρώπων μέσα από το βλέμμα του άρρωστου πρωταγωνιστή της ταινίας μας θυμίζει την ουσία της ζωή μας που χάνεται σιγά σιγά.
"Όταν η ψυχή πάψει να θαυμάζει είναι κιόλας νεκρή" κατά τον Φ.Πεσόα...
Η μέρα προβλέπεται ζεστή & φωτεινή, ας είναι και Καλή:)

 
At 12/5/09 07:13 , Blogger Caesar said...

This comment has been removed by the author.

 
At 14/5/09 12:12 , Blogger ολα θα πανε καλα... said...

...και όπως λέει κάπου και ο Χρήστος Γιανναράς,"η ζωή που τελματώνεται στα σχήματα είναι κιόλας ένα προμήνυμα θανάτου".

Καλημέρα!

 
At 17/5/09 08:51 , Blogger Caesar said...

Ας αντιληφθούμε κι ας αντιλαμβανόμαστε όσο μπορούμε τα προμηνύματα εγκαίρως.
Εγώ δεν τα καταφέρνω πάντοτε...

 
At 20/5/09 12:45 , Blogger 3 parties a day said...

Αυτή την ταινία πρέπει να την δω... Μ΄αρέσει πολύ και ο Σατί...

ΥΓ. Δεν ξέρω τι δουλειά κάνεις, αλλά άνετα θα μπορούσες να είσαι κριτικός κινηματογράφου. Διαβάζω καμιά φορά τις κριτικές και κατατσαντίζομαι με τις μπούρδες που γράφουν κάτι άσχετα 25χρονα, για τα οποία ο κινηματογράφος δεν υπήρχε πριν από το 1990.

 
At 20/5/09 18:50 , Blogger Caesar said...

@ 3pd,
Υποθέτω ότι οι κριτικοί είναι υποχρεωμένοι να γράφουν συνεχώς και για όλες τις ταινίες & φυσικά με επαγγελματικό τρόπο.

Εμείς εδώ έχουμε τη δυνατότητα & απλώς αναφέρουμε ή εκθειάζουμε μόνο ό,τι μας άρεσε από τον κινηματογράφο.

Για να το διατυπώσω & διαφορετικά, άλλο ενδιαφέρον έχει η συζυγική σχέση και άλλο η εξωσυζυγική:-))

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home

Guests
counter on blogger