Sunday, May 03, 2009

Μακαο

Ανοίγω απαλά τις γρίλιες στην μπαλκονόπορτα κι αμέσως λεπτές φίνες γραμμές από το φώς του ήλιου σημαδεύουν το ξύλινο καλογιαλισμένο δάπεδο. Το φώς, σκέφτηκα παίρνει το σχήμα που θέλουμε κι ας λένε ότι τρέχει πιο γρήγορα από οτιδήποτε άλλο στον κόσμο. Απολαμβάνω την ησυχία της μέρας σαν μια μικρή ανακωχή ανάμεσα στο τέλος και την αρχής της εβδομάδας. Η ιεροτελεστία ενός ζεστού καφέ έχει την αξία που νιώθει ο ναυαγός που περισυλλέγεται στο κατάστρωμα ενος πλοίου. Αφήνω τη μέρα να με ταξιδέψει σε μια κρουαζιέρα χωρίς συγκεκριμένο προορισμό, θα προτιμούσα και χωρίς επιστροφή, όπως ο Φίλιπ....
"Ναί, κάτι δεν πήγαινε καλά πάνω σ'αυτό το πλοίο. Υπήρχε κάτι παράξενο και συγχρόνως ανεξήγητα οικείο και δεν ήταν σε θέση να πει αν έφταιγαν οι άλλοι ή το ταραγμένο του μυαλό, γι'αυτή του την εντύπωση..."
Διαβάζω το "Μακάο" μια φανταστική & αλληγορική ιστορία της Λίλα Κονομάρα και αναρρωτιέμαι κι εγώ όπως ο ένας από τους ήρωές της, άν η αλήθεια είναι σημαντικότερη απ' την ευτυχία όταν σ'ένα παράξενο ταξίδι αλλάζει η ζωή του γνωρίζοντας & ερωτεύοντας μια γυναίκα, που μπορεί και να μην υπάρχει στην πραγματικότητα. Αλλά τι είναι η πραγματικότητα αν όχι το σενάριο που γράφουμε εμείς οι ίδιοι σκηνοθετώντας και μοιράζοντας τους ρόλους.
"...όχι, Γρέγκ δεν πρόκειται να φύγω μαζί σου και δεν με ενδιαφέρει αν όλα αυτά είναι αλήθεια. Εξάλλου δεν είναι αλήθεια για ποιόν; Για μένα οι δύο αυτές μέρες είναι ότι πιο αληθινό έχω ζήσει σ'όλη μου τη ζωή και δεν με νοιάζει καθόλου αν ανήκουν στο 1930 ή στο 1992 ή στο πουθενά! Με καταλαβαίνεις; Είμαι πρόθυμος να ανταλλάξω όλη την υπόλοιπη ζωή μου γι αυτές τις δυο μέρες, ακόμα κι αν, αντικειμενικά δεν βρίσκονται σε κανένα ημερολόγιο!.."
Το ταξίδι λοιπόν δεν είναι καθόλου συνηθισμένο, αντιθέτως είναι μια πρωτότυπη ιστορία που στροβιλίζει επιδέξια τις σκέψεις και τους χαρακτήρες στο χρόνο και στο χώρο "Ο χρόνος ακροβατεί διαρκώς ανάμεσα στην έκσταση και την άβυσσο..."
"Πώς μπορούμε να συγκρίνουμε τον άνθρωπο, ένα ον πεπερασμένο, θνησιγενές, με το άπειρο, το αιώνιο.... Εννοιες όπως ο χώρος, ο χρόνος παίρνουν άλλες διαστάσεις, ασύλληπτες, που προκαλούν δέος....."
Μια αιωνίως επαναλαμβανόμενη σκηνή πάνω σ'ένα πλοίο φάντασμα που περιπλανιέται αιώνια στις θάλασσες, αναβιώνοντας εσαεί το τελευταίο του ταξίδι, μέχρι την ημέρα που βυθίστηκε!
Κι όμως ο κόσμος αντιδρά, σαν να συνέβαιναν όλα για πρώτη φορά! Λες και πάσχουμε από συλλογική αμνησία!
Εκτός αν... εκτός αν το δούμε σαν δεύτερη ευκαιρία για να διορθώσουμε τα λάθη μας, όπως ο ένας από τους ήρωες αυτής της παράξενης & γοητευτικής ιστορίας της Λίλας Κονομάρα.

Labels:

8 Comments:

At 5/5/09 16:40 , Blogger nelly said...

Αν ειχα αυτη τη δυνατοτητα, να ταξιδεψω πισω στο χρονο, πισω στη ζωη μου, δεν ξερω σε τι θα "ορμουσα" πρωτα: στην επιδιορθωση των λαθων ή στις στιγμες που δεν εξησα.
Ισως οι στιγμες που δεν εζησα να ειναι και τα λαθη μου. Ισως.

Επειδη προς το παρον αυτο ειναι ανεφικτο, απλως θα απολαυσω την ιεροτελεστια του καφε.

 
At 5/5/09 22:45 , Blogger Caesar said...

@ nelly,
Λοιπόν, ο ένας εκ των δύο πρωταγωνιστών αντιλαμβάνεται την, μάλλον λανθασμένη και άδικη συμπεριφορά του απέναντι στην καλή του & στη ζωή του γενικότερα, και ό έτερος όρμησε με πάθος στις στιγμές που δεν έζησε!
Ποιός όμως μπορεί να πεί με σιγουριά ποιό είναι το σωστό και λάθος, αλήθεια ή ψέμα.
Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και πιστεύω ότι είναι δύσκολο να βρεί κανείς το δρόμο του, αλλά όπως λέει και η συγγραφέας: για όλους μας, φίλε μου, υπάρχει κάποτε μια δεύτερη ευκαιρία. Αρκεί να μην την αφήσεις να περάσει χωρίς να τη δεις...Και ναί ο κυριακάτικος καφές είναι ασύγκριτος!

 
At 5/5/09 22:45 , Blogger Caesar said...

This comment has been removed by the author.

 
At 7/5/09 01:24 , Blogger prasino liker said...

Caesar πολλες φορες εχω πει οτι η πραγματικοτητα δεν ειναι πραγματικη.Φτιαχνεται απο τον καθενα μας και εχει τα προσωπικα μας στοιχεια μαζι με τις επιθυμιες μας.Στην δικη μας πραγματικοτητα ο χρονος ,οι στιγμες μετρανε διαφορετικα.Μπορει και να σταματησει μπορει να τρεχει η να εξαφανιζεται.Ισως χανονται ευκαιριες μια και δεν τις αξιολογουμε σωστα.Περιεργο πραγμα ο χρονος.
Καλο ξημερωμα Caesar.H αγαπημενη σου Ανατολη σε περιμενει.

 
At 7/5/09 01:44 , Blogger prasino liker said...

//Πραγματικοτητα ειναι αυτο που δεν χανεται οταν κλεινεις τα ματια σου.//Ετσι ελεγε ο Φιλιπ Ντικ.Συγγραφεας επιστημονικης φαντασιας.Επισης ο Λωρενς της Αραβιας //Ολοι οι ανθρωποι ονειρευονται αλλα οχι με τον ιδιο τροπο.Εκεινοι που ονειρευονται την νυχτα μεσα στις σκονισμενες γωνιες του μυαλου τους ,ξυπνουν την ημερα για να ανακαλυψουν οτι ολα ηταν μια ματαιοτητα.Αλλα οι ονειροπαρμενοι της ημερας ειναι επικυνδυνοι ανθρωποι γιατι κανουν πραγματικοτητα το ονειρο και το ονειρο γινεται πραγματικοτητα οταν ονειρευομαστε με ματια ανοιχτα.

 
At 8/5/09 14:31 , Blogger Caesar said...

@prasino liker,
Δεν είμαι σίγουρος τι ισχύει για την πραγματικότητα. Επιθυμώ όμως να συντονίζομαι και να εναρμονίζομαι με το περιβάλλον μου. Κάποιες φορές τα καταφέρνω, άλλες πάλι όχι. Ίσως τότε, να επιλέγουμε τη "δική" μας πραγματικότητα.


Ο Φ.Ντικ είναι (ήταν) μάλλον ο πιο κατάλληλος για αυτές τις ιστορίες, εικονικής ή μη πραγματικότητας. Γνωστός από την μεταφορά βιβλίων του στη μεγάλη οθόνη όπως [Blade runner], [Ολική επαναφορά] και [Minority Report]
"Ζούμε σε μια κοινωνία στην οποία πλαστές πραγματικότητες κατασκευάζονται από τα μέσα ενημέρωσης, από τις κυβερνήσεις, από τις μεγάλες επιχειρήσεις, από τις θρησκευτικές οργανώσεις ,από τις πολιτικές οργανώσεις. Δεν υποπτεύομαι τα κίνητρα τους. Υποπτεύομαι την εξουσία τους. Είναι μια εκπληκτική εξουσία : η εξουσία να πλάθουν ολόκληρους κόσμους, κόσμους του μυαλού. Εγώ ξέρω. Γιατί κάνω το ίδιο πράγμα."
[Φ.Ντικ]

 
At 9/5/09 20:47 , Blogger ολα θα πανε καλα... said...

Εγώ,όταν θα επέστρεφα,θα έγραφα ένα βιβλίο που θα είχε ως τίτλο:"η αγάπη νίκησε στο τέλος".Και θα ήξερα πολύ καλά τι θα έγραφα μέσα.

 
At 10/5/09 11:22 , Blogger Caesar said...

@ο/θ/π/κ
Αντιλαμβάνομαι τα θετικά σου συναισθήματα για την αγάπη, αλλά δεν νομίζω οτι χρειάζεται να υπάρχουν νικητές και ηττημένοι ...

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home

Guests
counter on blogger