Tuesday, April 14, 2009

οφσορ


Κύριε, άνθρωποι απλοί
πουλούσαμε υφάσματα,
(κι η ψυχή μας
ήταν το ύφασμα που δεν τ’ αγόρασε κανείς).
Την τιμή δεν κανονίζαμε απ’ την ούγια
η πήχη και τα ρούπια ήταν σωστά
τα ρετάλια δεν τα δώσαμε μισοτιμής ποτέ:
η αμαρτία μας.

Είχαμε μόνο ποιότητας πραμάτεια.
Έφτανε στη ζωή μας μια στενή γωνιά
―πιάνουν στη γη μας λίγο τόπο τα πολύτιμα.
Τώρα, με την ίδια πήχη που μετρήσαμε
μέτρησέ μας· δε μεγαλώσαμε το εμπορικό μας·
Κύριε, σταθήκαμε έμποροι κακοί!

«Οι κακοί έμποροι». [1939]
Δ.Ι.ΑΝΤΩΝΙΟΥ


Ορισμένα κράτη προκειμένου να προσελκύσουν ξένους επενδυτές, θέσπισαν ειδικούς φορολογικούς νόμους σύμφωνα με τους οποίους όποιος ξένος επενδυτής δημιουργήσει μια εταιρία με έδρα το έδαφός τους, θα καταβάλει πολύ μειωμένη φορολογία έναντι της προβλεπόμενης εκείνης στη χώρα της μόνιμης διαμονής του.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, διάφορα άτομα, φυσικά ή ακόμη και νομικά πρόσωπα, ή και διεθνείς εταιρίες να καταφεύγουν σ΄ αυτά τα κράτη και να δημιουργούν εταιρίες τις λεγόμενες "Οφ-σορ" εκ του αγγλικού όρου Offshore (=υπεράκτιες εταιρίες ή "υπερπόντιες εταιρίες) με έδρα αυτούς τους «παραδείσους» με απώτερο σκοπό την μικρότερη δυνατή φορολογική τους επιβάρυνση, και κατ΄ επέκταση την απαλλαγή φορολογίας τους από τη χώρα της μόνιμης διαμονής τους.

Ο όρος offshore σημαίνει μακράν των ακτών, επειδή όμως δημιουργήθηκε στην Αγγλία που είναι μια μεγάλη νησος ο όρος αυτός κατ΄ επέκταση σημαίνει "εκτός επικράτειας", και με αυτή την έννοια κατέληξε διεθνής όρος επιχειρηματικότητας εξωτερικού, και ειδικότερα γι΄ αυτή που δημιουργείται σε "φορολογικό παράδεισο" [Βικιπαίδεια]

Αραγε ο παράδεισος να είναι κι αυτός μια οφσορ εταιρία;)

6 Comments:

At 15/4/09 10:28 , Blogger fish eye said...

''εμπορος''.. ξερεις τι αναρωτιεμαι caesar, αν μπορει καποιος που δεν εχει ζησει απο μεσα αυτη την ιδιοτητα, να καταλαβει την πολυπλοκοτητα της..

''καλος εμπορος'', ''κακος εμπορος'', μεγαλες κουβεντες για ενα επαγγελμα δοσιμο ψυχης απο την μια και ενος μεγαλου παιχνιδιου απο την αλλη..

τροπος ζωης, ''εμπορος'', φιλοσοφια ολοκληρη..


καλη ανασταση caesarako,
ανοιξη στις ψυχες μας
φιλια

 
At 15/4/09 13:15 , Blogger Caesar said...

@ Φεγγαραγκαλιές,
χμ, εδώ μάλλον στοχεύει στην εμπορικότητα, αν μπορώ να το πω έτσι, της ψυχής μας περισσότερο παρά στην εμπορική ιδιότητα αυτή καθ'αυτή.

Η δική σου προσέγγιση θάλεγα ότι προσιδιάζει στο κλασικό έργο του Άρθουρ Μίλλερ "Ο θάνατος του εμποράκου"!

καλη ανάσταση με πολλά φιλιά

 
At 16/4/09 20:11 , Blogger ολα θα πανε καλα... said...

Μια που ρωτάς...δεν ξέρω να σου απαντήσω,αυτό που ξέρω είναι πως χάρηκα την ανάγνωση του ποιήματος(το γνώριζα αλλά δεν ήξερα ποιού ήταν)
Καλή Ανάσταση,αγαπητέ Καίσαρα,να είναι όμορφες αυτές οι μέρες!

 
At 17/4/09 09:04 , Blogger Caesar said...

Μας χαρίζει μια ωραία απάντηση ο στιχουργός Γ.Κανελλόπουλος δια χειλέων Β. Μοσχολιού: «Ξενύχτησα στην πόρτα σου και σιγοτραγουδώ / Εδώ είναι ο παράδεισος κι η κόλαση εδώ» ναι;))


Ο Δ.Ι.Αντωνίου. κατάγονταν από μεγάλη ναυτιλιακή οικογένεια της Κάσου.
Τοποθετείται στη γενιά του '30 και θεωρείται ο επίσημος εισηγητής του χάικου.στην Ελλάδα»

Καλή Ανάσταση, o/θ/π/κ και πολλά αναστάσιμα φιλιά:)

 
At 18/4/09 01:57 , Blogger prasino liker said...

Caesar ναι ο παραδεισος ειναι μια offshore εταιρεια.Τωρα πια και οι αγγελοι εχουν εξελιχθει.Τερμα τα λιβανια και οι ψαλμωδιες .Ομολογα και μετοχες ,απαιτουν απο τους πιστους για να δωσουν αφεση αμαρτιων.Τα καταθετουν στον μεγαλοτραπεζιτη Αγ Πετρο.Αν και πιστευω οτι και εκει θα υπαρχει κριση.Μια και απο τον παραδεισο λειπουν ολοι οι ενδιαφεροντες ανθρωποι.
Νασαι παντα καλα εσυ.και να περασεις ομορφα αυτες τις ημερες.

 
At 18/4/09 07:41 , Blogger Caesar said...

@ Likeraki,
"Δεν υπάρχουν άγγελοι σου λέω / δε με ξεγελάνε τα γαλάζια μάτια / τα ξανθά μαλλιά / πάντοτε οι άγγελοι πιο ψηλά μας πάνε / όμως από σένανε / λείπουν τα φτερά κλπ είναι μερικοί από τους στίχους σ ένα απο τα ωραία ερωτικά άσματα που άφησε εποχή.
Ευτυχώς λοιπόν ο άνθρωπος προσπαθεί να τα φέρνει όλα στα μέτρα του, κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσίν του, εξημερώνοντας σιγά σιγά τα πάντα γύρω του.

Μόλις επέστρεψα από μια ήσυχη υπερπρωινή ποδηλατική διαδρομή, έλκοντας σχεδόν με τα πετάλια την υπέροχη ανατολή της μέρας. Σ'ευχαριστώ για τις ευχές σου, που ούτως ή άλλως είναι πάντα οι σκέψεις σου & τα καλά σου λόγια που βρίσκω σχεδόν κάθε πρωί να με περιμένουν στην οθόνη!
Να περνάς καλά, πολύ καλά:)

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home

Guests
counter on blogger