Wednesday, June 18, 2008

Bonsai



Τί νόημα έχει να είσαι με κάποιον άμα δε σου αλλάζει τη ζωή; αναρωτιέται ο Χούλιο σ'αυτή την υπέροχη μικρή ιστορία του Αλεχάντρο Σάμπρα, «μπονσάι» κι εγώ αισθάνομαι ικανοποιημένος που την διάβασα, έπειτα από μια φοβερά καταπληκτική παρουσίαση από το μπλόγκ alef. γιατί οι ζωές μας είναι απίστευτα απλές αλλά και πολύπλοκες, ανάλογα με τις διαδρομές που ακολουθούμε χωρίς να ξέρουμε τις περισσότερες φορές πού θα μας οδηγήσουν.

«Η γνώση δεν σου επιτρέπει πάντα να εμποδίζεις κάτι, αλλά τουλάχιστον όσα γνωρίζουμε τα κρατούμε, αν όχι στα χέρια μας, τουλάχιστον στη σκέψη μας, όπου τα τακτοποιούμε όπως θέλουμε, και μας δίνεται έτσι η α υ τ α π ά τ η πως με κάποιο τρόπο τα ελέγχουμε»
[Marcel Proust - Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο]

"Το πρώτο ψέμα που είπε ο Χούλιο στην Εμίλια ήταν πως είχε διαβάσει Μαρσέλ Προυστ. Δε συνήθιζε να λέει ψέματα για τα διαβάσματά του, αλλά εκείνη τη δεύτερη νύχτα, όταν και οι δυό καταλάβαιναν πως ξεκινούσαν κάτι, όσο κι αν κρατούσε εντέλει, επρόκειτο να είναι σοβαρό...."

Μια ιστορία, ανάλαφρη που γίνεται βαριά. Είναι η ιστορία δύο φοιτητών που είχαν πάθος με την αλήθεια, με το να πετάνε φράσεις που φαίνονταν αληθινές, να καπνίζουν αιώνια τσιγάρα & να κλείνονται στη βίαιη αυταρέσκεια εκείνων που αισθάνονται καλύτεροι, πιό αγνοί από τους άλλους, απ' αυτή την τεράστια & αξιοπεριφρόνητη ομάδα που αποκαλείται οι άλλοι.

Αlejandro Zambra "Bonsai"

Labels:

7 Comments:

At 18/6/08 19:01 , Blogger ολα θα πανε καλα... said...

Θα ήταν κοινότοπο εάν σου έλεγα ότι και αυτό το βιβλίο θα με ενδιέφερε!
Καλό απόγευμα!

 
At 19/6/08 15:28 , Blogger Caesar said...

Θα ήταν κοινότοπο εάν σου έλεγα ότι και αυτό το μικρό βιβλιαράκι θα σου αρέσει;))

Kαλό διάβασμα:)

 
At 19/6/08 23:48 , Blogger ολα θα πανε καλα... said...

OK,θα το αναζητήσω και αυτό!
Ευχαριστώ.

 
At 20/6/08 22:38 , Blogger melian said...

Πραγματικα εξαιρετική η παρουσίαση από την alef
Στάθηκα ιδιαιτερα στη ματαιόδοξη οικειότητα και τα αποτελέσματά της

Αλλά μου άρεσε και το ερώτημα στο οποίο εσύ αναφέρεσαι
(αρκει η ζωή μας να αλλάζει προς το καλύτερο...Δεν συμβαίνει πάντα)

 
At 20/6/08 23:33 , Blogger Caesar said...

@ elmelissa
Ναί, προς το καλύτερο, αν και μερικές φορές αργούμε να συνειδητοποιήσουμε τη διαφορά & ίσως μπερδεύονται κάπως τα πράγματα, ως προς το καλύτερο ή όχι...
Mαντεύω ότι & εσύ θα το βρείς ενδιαφέρον, αν το διαβάσεις:)

 
At 24/6/08 15:26 , Blogger neutrino said...

"..η ιστορία δύο φοιτητών που είχαν πάθος με την αλήθεια, με το να πετάνε φράσεις που φαίνονταν αληθινές, να καπνίζουν αιώνια τσιγάρα & να κλείνονται στη βίαιη αυταρέσκεια εκείνων που αισθάνονται καλύτεροι.."
μερικες λέξεις κλειδια (σ'αφηνω να μαντεψεις ποιες) μ'εκαναν να ανατρεξω στο κειμενο της αλεφ και στη συνεχεια να τρεξω και στον Ιανο. Εχω το βιβλιο στα χερια μου -απο την επομενη βδομαδα, μετα την εξεταστικη, ελπιζω και στην καρδια μου. φαινεται υπεροχη προταση -σ'ευχαριστουμε και παλι.

 
At 24/6/08 22:12 , Blogger Caesar said...

@ neutrino,
Κι όμως οι λέξεις κλειδιά ήταν ήδη επιλεγμένες για να προκαλέσουν !
Καλή ανάγνωση ;))

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home

Guests
counter on blogger