Tuesday, February 16, 2010

Kostas Axelos

Διαβάζω στις εφημερίδες πως "Την τελευταία του πνοή άφησε ο μεγάλος Έλληνας στοχαστής Κώστας Αξελός τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, 4 Φεβρουαρίου, στο Παρίσι.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1924 από αστική οικογένεια, διδάχτηκε από παιδί γαλλικά και γερμανικά, ενώ η εφηβεία του φωτίστηκε από τα κείμενα των Ηράκλειτου, Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Εμπεδοκλή, Μαρξ, Νίτσε, Ντοστογιέφσκι, και ποιητών όπως ο Ρεμπώ, ο Ρίλκε, ο Χέλντερλιν και άλλοι..."

Δεν είχα παρακολουθήσει την πορεία του και το έργο του. Aνατρέχοντας σε συνεντεύξεις του κατά το παρελθόν, θαυμάζω τις σκέψεις του και τους στοχασμούς του. Τη φιλοσοφική διάσταση των απόψεών του για πολλά πράγματα που εμείς οι απλοί & συνηθισμένοι άνθρωποι δεν προλαβαίνουμε να δούμε, ή να αντιληφθούμε και να εντρυφήσουμε μέσα στον τραγέλαφο της καθημερινότητάς μας, αφήνοντας τις τύχες μας στους πολιτικούς ταγούς.

Κράτησα ένα απόσπασμα από τις συνεντεύξεις του και συζητήσεις του που είχε χαρίσει κατά καιρούς, γιατί το βρίσκω επίκαιρο και ουσιαστικό στις μέρες μας:

«Να προσπαθήσουμε να στεκόμαστε και να κρατιόμαστε όσο γίνεται πιο όρθιοι, σε μια στάση στοχαστικής εγρήγορσης, ακόμη και ιδίως όταν όλα ισοπεδώνονται, έρπουν και μηδενίζονται». «Να μην ξεχνάμε πως η φύση, δυνατότερη από τον άνθρωπο, την επιστήμη και την τεχνική, απεριόριστη αλλά όχι αναγκαστικά άπειρη, έχει τα όρια της ανοχής και της αντοχής». «Να αφομοιώσουμε την πορεία της παγκόσμιας ιστορίας, όπου όλες οι ιδεολογίες χρεοκόπησαν, όσο κι αν εν μέρει πέτυχαν, και να αντιτάξουμε στον δεσπόζοντα πολιτικαντιδισμό μια πιο νηφάλια ένταξη και αντίσταση που να μη στηρίζεται στην απάτη και στην εξαπάτηση, στην κερδοσκοπία και στην εκμετάλλευση».

Αλήθεια γιατί δεν έχουμε τέτοιους ανθρώπους σε πολιτικές θέσεις και θεσμούς. Ίσως θα τους δίδονταν και μια ευκαιρία να εφαρμόσουν κάποιες από τις ιδέες τους που μάλλον έχει μεγάλη ανάγκη ο κόσμος μας...

Labels:

6 Comments:

At 19/2/10 08:08 , Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Ήταν μία από τις σημαντικότερες μορφές στα ελληνικά γράμματα γενικότερα. Δυστυχώς κι αυτός έφυγε.

 
At 19/2/10 18:53 , Blogger Caesar said...

Ελπίζω να έχει δημιουργήσει "σχολή" και να υπάρξουν συνεχιστές του έργου του!

 
At 19/2/10 20:26 , Blogger prasino liker said...

Caesar μα ειναι δυνατον να επιβιωσουν ανθρωποι σαν τον Κωστα Αξελο στα πολιτικα δρωμενα της Ελλαδας;Eγκεφαλικο θα παθουν απο την πρωτη μερα.Οι ιδεες τους θα μπορουσαν να γινουν πραγματικοτητα μονο σε μια ιδεατη πολιτεια .Οσο και να συμφωνουν ολοι στην θεωρια δυστυχως ολα πασχουν στην πραγματοποιηση.

 
At 19/2/10 23:02 , Blogger Caesar said...

χα, χα, εγκεφαλικό λοιπόν, γι αυτό μάλλον διέπρεψαν εκτός συνόρων, όπως κι ο Καστοριάδης
Παρ' όλα αυτά πέρασε κάποτε κι ένας Παπανούτσος από το Υπ. Παιδείας.

 
At 28/2/10 16:54 , Blogger ολα θα πανε καλα... said...

Ο ιδιαίτερος τρόπος με τον οποίο μιλούσε,τονίζοντας αρκετά τη λήγουσα των λέξεων,με έκανε να θυμάμαι πάντα το τέλος των προτάσεων.
Πολύ ενδιαφέρων φιλόσοφος,σημαντική μορφή,αρκετά παραμελημένος στον ελληνικό χώρο(νομίζω).

 
At 28/2/10 19:52 , Blogger Caesar said...

Γενικά έχουμε την τάση να παραμελούμε τους ενδιαφέροντες ανθρώπους & τις σημαντικές μορφές.

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home

Guests
counter on blogger