Saturday, March 06, 2010

the art of travel


"Τα σύννεφα φέρνουν γαλήνη. Κάπου εκεί κάτω, πολύ μακριά υπάρχουν οι συνάδελφοι και οι εχθροί μας, οι χώροι όπου εδράζονται όλ' αυτά που μας τρομάζουν, όλα εκείνα που μας θλίβουν' τώρα, όμως, είναι απείρως μικροσκοπικά, γρατζουνιές μονάχα πάνω στη γή. Όσο κι αν το γνωρίζουμε ότι τα πράγματα παίρνουν άλλη μορφή όταν αλλάζουμε οπτική γωνία, σπάνια αντιλαμβανόμαστε πόσο κοντά στην αλήθεια βρίσκεται αυτό το δίδαγμα όσο τη στιγμή που έχουμε τη μύτη μας κολλημένη στο κρύο παράθυρο, με το αεροσκάφος δάσκαλό μας σε μια βαθιά φιλοσοφία-αν και παραμένει πιστός μαθητής της μποντλαιρικής εντολής: Πάρε με τρένο! Πάρε με, φρεγάτα, στα πανιά σου! Μακριά! Μακριά! Η λάσπη εδώ με δάκρυ έχει γενεί!"

Ποιά μεγαλύτερη & εντονότερη απόλαυση προκαλεί, αν όχι μια μικρή έστω απόδραση ένα απογευματινό προς το τέλος της εβδομάδας που σε βρίσκει στην αίθουσα αναχωρήσεων. Ανυπομονώντας να πετάξεις κυριολεκτικά, σ' ένα μακρινό μέρος, πάνω από όλους κι όλα, πάνω από σύνορα κι επίγεια προβλήματα που η βαρύτητά τους είναι σχεδόν ακατανίκητη. Κρατώντας το κατάλληλο βιβλίο όπως είναι "Η τέχνη του ταξιδιού" του Αλαιν ντε Μποττόν, περιμένεις τη στιγμή της επιβίβασης για το ταξίδι. Ακόμη καλύτερα αν έχεις μαζί σου τον/την σύντροφό σου, έναν σύντροφο που ανακαλύπτεις & εξερευνείς σιγά σιγά, όπως μια καινούργια χώρα. Αλήθεια πόσα κοινά υπάρχουν! Ιδιαίτερα όταν όλα βρίσκονται ακόμη στην αρχή, στο ξεκίνημα. Στην απογείωση των συναισθημάτων & των εντυπώσεων. Στο σημείο που ο άνθρωπος δίνει τη μέγιστη απόδοση όλων των αισθήσεων προσπαθώντας ν' αφομοιώσει κάθε δευτερόλεπτο χωρίς να προλαβαίνει το χρόνο & το χώρο, χάνοντας ακόμη & τον προσανατολισμό του...

Τελευταία ανακοίνωση, οδεύοντας προς την επιβίβαση, νιώθεις το φόβο μου και μου ψιθυρίζεις πως

"Εσύ κι εγώ είμαστε ασφαλείς και
μη φοβάσαι – σαν μοναξιά
κατοίκησέ με μη φοβηθείς.
Και άσε με
τις πόρτες σου ν' ανοίξω"
[Μαρία Κυρτζάκη]

Labels:

9 Comments:

At 6/3/10 19:21 , Blogger logia said...

πήρες τον ανεμοστρόβιλο παρέα στο αεροπλάνο;
μπράβο σου!
καλό ταξίδι!

 
At 6/3/10 19:52 , Blogger Caesar said...

@ logia,

Επικίνδυνος συνδυασμός;)

 
At 6/3/10 20:05 , Blogger logia said...

ίσως
αλλά τι αξία έχει η ζωή χωρίς να ριψοκινδυνεύουμε και λίγο;
μαζί σου!
προχώρα!

 
At 6/3/10 23:57 , Blogger fish eye said...

μια χαρα σε βρισκω..

ασε τις αισθησεις να μιλησουν.. και ασε το μυαλο στην ακρη..

μ αρεσει οταν νιωθω πως περνας ομορφα!

 
At 7/3/10 18:03 , Blogger Caesar said...

@ ❤

Μα είναι καταπληκτικός αυτός ο κ. Μποττόν κι αυτό ακριβώς κάνει στο βιβλίο του, μας ταξιδεύει & μας συναρπάζει με όλες τις αισθήσεις, έτσι όπως δεν έχουμε ξαναταξιδέψει στο παρελθόν.

 
At 8/3/10 11:21 , Blogger penny said...

Κοντινά η μακρυνά ταξίδια,υποσχέσεις Ευτυχίας.Οταν αψηφώντας την βαρύτητα ,όποια βαρύτητα,τολμάμε να Απογειωθούμε, να ανοιχτούμε στο απέραντο ,στο εν δυνάμει."Να ορθώσουμε το ανάστημά μας πανω απο κάθετί που μας περιορίζει"να ενεργοποιήσουμε την λυτρωτική διαδικασία της μεταμόρφωσης..
"Πάντα θα υπάρχει ένα αεροπλάνο που θα απογειώνεται για αλλού ,για το Μποντλαιρικό, "αδιάφορο πού!αδιάφορο πού!"

 
At 8/3/10 16:13 , Blogger Caesar said...

Any Where Out of The World, penny & σ' ευχαριστώ για το έναυσμα που μου έδωσες σε προηγούμενο σχόλιό σου για το "The art of travel" που από μόνο του είναι απογειωτικό χάρη & στη φιλοσοφική ματιά του συγγραφέα.
Κατατοπιστική & εξαιρετική είναι η περιγραφή του & για τον Ηopper, που τώρα διακρίνω ακόμη περισσότερα στους πίνακές του.
Δεν ξέρω αλλά, θαρρώ πως η φιλοσοφία είναι το κλειδί & βοηθάει στη κατανόηση πολλών πραγμάτων και εντέλει της ίδιας της ζωής μας.

 
At 10/3/10 00:09 , Blogger ολα θα πανε καλα... said...

Αυτός ο Alain de Botton πολύ μου αρέσει,αν και νέος φιλόσοφος-συγγραφέας.Τον ανακάλυψα στα γραπτά του περί έρωτος,συνέχισα με την τέχνη του ταξιδιού και δε με απογοήτευσε.Να ξερες,Caesar,πόσο πολύ θέλω ένα ταξίδι με το αεροπλάνο!

 
At 11/3/10 12:35 , Blogger Caesar said...

@ o/θ/π/κ,
Πάντα θα επιζητούμε εκείνο που μας λείπει πιο πολύ,,,

"..στη ζωή μας ολόκληρη ελάχιστες εμπειρίες είναι τόσο λυτρωτικές όσο η στιγμή στην οποία το αεροπλάνο μας απογειώνεται στους αιθέρες..."

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home

Guests
counter on blogger