Sunday, August 05, 2007

Αισθηση καλοκαιρινη


[Για όποιον η θάλασσα στον ήλιο είναι "τοπίο"-η ζωή μοιάζει εύκολη και ο θάνατος επίσης. Αλλά για τον άλλον είναι κάτροπτο αθανασίας. είναι "διάρκεια". Μια διάρκεια που μόνον το ίδιο της το εκθαμβωτικό φώς δεν σ' αφήνει να τη συλλάβεις...]
(Οδ. Ελ.)
.....
Δεν νομίζω να έχει προσεγγίσει άλλος, περισσότερο από τον Ο. Ελύτη, με τόση διεισδυτική ματιά το φώς του ήλιου & το χρώμα της θάλασσας. Συνήθως δεν αντιλαμβανόμαστε αμέσως ή και καθόλου όλο το μέγεθος & την ομορφιά μιας τοποθεσίας, παρασυρόμενοι από τις ρεαλιστικές ανάγκες & υποχρεώσεις. Πολλές εικόνες όμως βρίσκονται εκεί, γύρω μας & χρειάζεται έναν ξεναγό της σκέψης & της ποίησης όπως ο Ελύτης για να νιώσει κανείς τη μαγεία του τόπου & του κόσμου, πέρα από την πρώτη εντύπωση.
...........
[Φυλαγμένα μέσα μου για πάντα / Στη διάθεση του καθενός: ο βόρειος βράχος / Ορμώντας αλλ' ακίνητος / Η μοναξιά των ιερών κυμάτων...]
Πόσο δύσκολο είναι μερικές φορές να περιγράψεις τα συναισθήματα που έρχονται σαν τα κύματα ή τα χρώματα του καλοκαιριού
................
[Ο ήλιος σκάει μέσα μας κι εμείς κρατάμε την παλάμη στο στόμα έντρομοι..]
........
Ο νούς μεθάει από την καλοκαιρινή διάθεση, τα μικρά καθρεπτάκια της θάλασσας το μεσημέρι, το νέκταρ που ξεχυλίζει στο τραπέζι & τις αισθήσεις μας σαν ναύτες πάνω στα κατάρτια, να θέλουν να ξεχυθούν στο πέλαγο αναζητώντας το άπιαστο όνειρο, πριν χαθεί το καλοκαίρι...


Labels:

4 Comments:

At 6/8/07 02:13 , Blogger neutrino said...

[ Εχεις μια γευση τρικυμιας στα χειλη - Μα που γυριζες ]

Μ'αρεσει που τις τελευταιες μερες μ'εχεις βαλει να ψαχουλευω παλι τον Ελυτη. Για την ωρα παω να ψαχουλεψω λιγο ακομα το φως του ηλιου και το χρωμα της θαλασσας. Θελω την πικρη γευση τρικυμιας στο χειλη..

 
At 6/8/07 10:00 , Blogger Caesar said...

Ακουσε, ο λόγος είναι των στερνών η φρόνηση
Κι ο χρόνος γλύπτης των ανθρώπων παράφορος
Κι ο ήλιος στέκεται από πάνω του θηρίο ελπίδας
Κι εσύ πιο κοντά του σφίγγεις έναν έρωτα
Εχοντας μια πικρή γεύση τρικυμίας στα χείλη.
................................
Η ευτυχία είναι η ορθή σχέση ανάμεσα στις πράξεις (σχήματα) και στα αισθήματα (χρώματα). Η ζωή μας κόβεται, και οφείλει να κόβεται, στα μέτρα που έκοψε τα χρωματιστά χαρτιά του ο Matisse.
...........
Kαι μη ξεχνάς Νετρίνα πως:
Ενα δειλινό στο Αιγαίο περιλαμβάνει τη χαρά και τη λύπη σε τόσο ίσες δόσεις που δεν μένει στο τέλος παρά η αλήθεια. :)

 
At 7/8/07 19:56 , Blogger celsius33 said...

τα είπες όλα νομίζω για την ουσία του ελληνικού καλοκαιριού , και δη των κυκλάδων , όποτε ταξιδεύω εκεί , σε κάθε τοπίο και εικόνα μου ρχεται η αύρα του ελύτη , αναρωτιέμαι τι θα σκεφτόμασταν απο μόνοι μας αν δεν τον είχαμε διαβάσει ποτέ !!

 
At 7/8/07 20:49 , Blogger Caesar said...

celsius33,
νομίζω πως ο Ελύτης δίνει την δυνατότητα της καλοκαιρινής υπέρβασης των αισθήσεων για τα χρώματα της θάλασσας, του ήλιου & του Αιγαίου !

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home

Guests
counter on blogger