Saturday, May 15, 2010

μια καλη χρονια

"Μ' αρέσει να φτιάχνω κρασί γιατί αυτό το θείο νέκταρ είναι ανίκανο να πει ψέματα" έλεγε στον μικρό ανηψιό του ο αμπελουργός θείος του, παίζοντας μαζί του σκάκι ενώ γέμιζε το ποτήρι με το θείο νέκταρ, ... και οι σκέψεις του δυναμικού κι επιτυχημένου χρηματιστή γυρνούσαν σιγά σιγά στο παρελθόν μόλις έλαβε την επιστολή που του ανακοίνωσε το θάνατο του θείου του και το κυριότερο, ότι τον όριζε κληρονόμο του κτήματος όπου περνούσε μικρός τα καλοκαίρια του.
"Άσχετα αν τρυγήσεις νωρίς ή αργά το κρασί πάντα θα ψιθυρίζει στο στόμα σου απόλυτη ειλικρίνεια, κάθε φορά που πίνεις μια γουλιά"
και το παρελθόν άρχισε να ζωντανεύει μόλις βρέθηκε έπειτα από πολύ καιρό στο παλιό καλό κτήμα με τα αμπέλια... και με τις συμβουλές του bon viveur θείου του, όταν έχανε μαζί του στο τένις:
"Θα δεις κάποτε ότι ο άνθρωπος δεν μαθαίνει από τις νίκες. Η ήττα αντιθέτως φέρνει μεγάλη σοφία. Μαθαίνεις πόσο ευχάριστο είναι να κερδίζεις. Είναι αναπόφευκτο να χάνεις που και που. Το κόλπο είναι να μη σου γίνει συνήθεια."
Κι ενώ ήρθε αποφασισμένος να πουλήσει το κτήμα, ως παθιασμένος επενδυτής της μεγαλούπολης οι διαφορετικοί ρυθμοί, τα πρόσωπα και η αυθεντική κατάσταση των πραγμάτων τον γαληνεύει & πυροδοτεί την αντίστροφη μέτρηση στα πράγματα  εκτιμώντας και δίνοντας διαφορετικές προτεραιότητες στη μέχρι τώρα ζωή του κυνηγώντας άπληστα μετοχές και δείκτες.
Επιστροφή στην αρχέγονη & ειλικρινή φύση και μαζί στις αυθεντικές χαρές του ανθρώπου; ίσως το βιβλίο που βασίσθηκε η ταινία να δίνει περισσότερες απαντήσεις.
Όταν μιλάμε για αποδράσεις από τον τρόπο που μάθαμε να ζούμε δεν μπορούμε παρά να αναφερθούμε στο "Α good year",
μνημονεύοντας & τη φράση της μικρής του φίλης στην άκρη της πισίνας όταν την ξαναβρήκε μεγάλη πια :
"Forgive my lips. They find joy in the most unusual places"

Labels:

4 Comments:

At 16/5/10 12:21 , Blogger melian said...

μόλις πριν μερικές ώρες διάβαζα πως "η ομορφιά και η αλήθεια δεν άντεξαν ποτέ για πολύ η μία κοντά στην άλλη" ;-)

απόψεις απόψεις απόψεις...

δεν την ξερω την ταινία, αλλά φαίνεται από αυτές τις ωραίες παραμυθένιες, ταξιδιάρικες...άρα τελικά μηπως όντως πιο κοντά στο ψέμα ;

;-)


ποιος νοιάζεται ;
Να έχεις μια υπέροχη Κυριακή, Ceasar, με όσες ακριβώς δόσεις αλήθειας-ψέματος κάνουν την τέλεια ισορροπία

 
At 16/5/10 13:05 , Blogger Caesar said...

Γειά σου Melian. Πολύ ενδιαφέρουσα η άποψη που εντόπισες! Είχα την εντύπωση πως η αλήθεια είναι από μόνη της συνώνυμη της ομορφιάς. Ίσως όμως εξαρτάται ποια ομορφιά εννοούμε. Ίσως ακόμη ενίοτε να συμπίπτουν. Το καλό είναι όμορφο πχ. αλλά το όμορφο να μην είναι πάντα καλό...

Θα επικαλεστώ & το μότο που έχω αναρτημένο: "Δεν αναζητώ το αληθινό, ούτε το ψεύτικο. Αλλά το υποσυνείδητο. Το μυστήριο της ανθρώπινης ψυχής"

Για την ιστορία της ταινίας, θάλεγα ότι βλέπεται ευχάριστα,

και, μόλις έγινε υπέροχη η Κυριακή:)

 
At 17/5/10 12:18 , Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Πανέμορφο. Όντως πάντως το κρασί είναι ένα νέκταρ για τους κοινούς θνητούς.

 
At 17/5/10 18:40 , Blogger Caesar said...

Και σ' αυτό θα πνίξουμε τον καημό της οικονομικής κρίσης δειμε !

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home

Guests
counter on blogger