πορεία στην ομιχλη
Δεν είμαι οικονομολόγος αλλά έναν νομπελίστα και μάλιστα βραβευμένο με το Νόμπελ Οικονομίας του 2008, είναι ένα γεγονός που γίνεται παγκοσμίως γνωστό. Ιδιαίτερα τώρα που η παγκόσμια οικονομική κατάσταση κοντεύει να βγει εκτός ελέγχου. Ο Πολ Κρούγκμαν που έλαβε την ανώτατη τιμητική διάκριση ήρθε πριν λίγες μέρες και στη χώρα μας. Επιφανής οικονομολόγος, καθηγητής οικονομικών και διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Princeton με αθρογραφία στην "New York Times".
Παρ' όλα αυτά ο υφυπουργός Οικονομικών μας, από το βήμα της Βουλής, αναφερόμενος στον απόντα από την αίθουσα υπουργό:
«Ο υπουργός έφυγε γιατί έπρεπε να υποδεχτεί τη νομπελίστα κυρία Κρούγκμαν, με την οποία είχαν συνάντηση μαζί με τον πρωθυπουργό».
Περισσότερα από την επίσκεψη του Πολ Κρούγκμαν εδω.
4 Comments:
Caesar η πορεια μας στην ομιχλη, αν ειχε συνοδους αξιολογους γνωστες της παγκοσμιας οικονομιας ,θα εφθανε σε ενα ξεφωτο που ολοι μας θα ανασαναμε.Ας δεχτει το καθε κρατος τις προτασεις των σοφων της οικονομιας και ας εφαρμοσει αυτα που διακυρυττουν.Υπαρχει μια σιωπηλη αποδοχη της καταστασης απο αυτους που βρισκονται στα ψηλα.Κρυβουν την πραγματικοτητα και προσφερουν μονο τρομο και καταστροφη.
Καλη Κυριακη.
@ prasino liker,
Μάλλον είναι δύσκολο να δεχθούν και να εφαρμόσουν προτάσεις όπως αυτές που προτείνει ο γνωστός οικονομολόγος:
Σε ερώτηση για το πως βλέπει μια ενδεχόμενη έκτακτη εισφορά των πλουσίων (ως μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης και αναδιανομής του πλούτου) ο καθηγητής Κρούγκμαν δήλωσε πως «είμαι έντονα υπέρ της πίεσης στους πλουσίους για να πληρώσουν περισσότερο όμως μια έκτακτη εισφορά δεν ξέρω αν θα λειτουργούσε και επί πλέον θα αποτελεί πλήγμα ως προς το θέμα της χρηστής διαδικασίας». Αυτό που χρειάζεται όπως τόνισε, είναι καλύτερος σχεδιασμός του φορολογικού συστήματος με σωστή στόχευση.
Φανταζεσαι να πρεπει να πληρωσουν οι πλουσιοι μια εκτακτη εισφορα στην Ελλαδα;Και ποιοι θεωρουνται πλουσιοι, που ως επι το πλειστον κρυβουν τα πραγματικα εισοδηματα τους.Επισης αυτο που αναφερει οτι πρεπει να αυξησουμε την καταναλωση, λιγο ακαιρο μου φαινεται.Πως να γινει οταν δεν υπαρχει δυνατοτητα για τα βασικα.Ισως καθε κρατος χωριστα απο τα αλλα να φροντισει για σωτηριες λυσεις.
Καλη νυχτα.
@ prasino liker,
Σύμφωνα με τις απόψεις του Κρουγκμαν:
Δεν απέρριψε το μέτρο της φορολόγησης των πλουσίων, όχι όμως με τη λογική τής εφάπαξ εισφοράς.
Εν μέσω κρίσης τα άτομα αποταμιεύουν περισσότερο και μειώνουν την κατανάλωση, εξήγησε. Αυτό οδηγεί σε συρρίκνωση της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας και σε μείωση των επενδύσεων από τις επιχειρήσεις. Οταν οι καταναλωτές περιορίζουν τις δαπάνες τους πιστεύουν ότι εξοικονομούν χρήματα, αλλά ουσιαστικά πυροδοτούν έναν φαύλο κύκλο ο οποίος οδηγεί σε διαρκή μείωση του διαθέσιμου εισοδήματός τους.
Η χώρα μας δεν έχει τη δυνατότητα να αναλάβει αυτόνομα δράση και μοιραία αναμένει τις αποφάσεις των άλλων χωρών.
Καλημέρα & καλή εβδομάδα:)
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home