Tuesday, February 03, 2009

Μπεντζαμιν Μπατον

Σαββατόβραδο κι επιλογή κινηματογραφικής ταινίας. Οι προβολές, οι αποστάσεις ο χώρος, και ο συνδυασμός των απόψεων της συντροφιάς συνέτειναν σε μια απίστευτη ιστορία. Μπένζαμιν Μπάτον! Η προβολή που επιλέξαμε ήταν για τις 21:30' έλα όμως που την ίδια σκέψη είχαν πολλοί πιο προνοητικοί εξ ημών κι έτσι φθάνοντας στο ταμείο δεν υπήρχε θέση. Η επόμενη προβολή ήταν για τις 23:30'. Τί κρίμα που το ρολόι δεν γυρίζει ανάποδα! Με αποφασιστική κίνηση προμηθευτήκαμε δύο εισιτήρια για την επόμενη προβολή. Έτσι προέκυψαν δύο ώρες χωρίς πρόγραμμα που αναλώθηκαν στους πέριξ χώρους και ιδιαίτερα στις βιτρίνες των καταστημάτων για ενημέρωση της μόδας προς τέρψη της μικρής μου συνοδού. Δυστυχώς ούτε το βιολογικό μου ρολόι γυρίζει πίσω και η κούραση της μέρας αρχίζει να με καταλαμβάνει. Να μη τα πολυλογούμε όταν πλησίασε η ώρα της έναρξης, η ζεστή αίθουσα και η αναπαυτική πολυθρόνα σχεδόν με υπνώτιζαν. Η μόνη ελπίδα ανάκαμψης πλέον ήταν στο φίλμ, να είναι ενδιαφέρον. Και πράγματι από την αρχή η πρωτοτυπία της απίστευτης ιστορίας του Σκοτ Φιτζέραντλ (1920) για τον Μπέντζαμιν Μπάτον κατόρθωσε να με κρατήσει δύο ώρες σε διαρκή προσοχή αλλά και απόλαυση που μπορεί να προσφέρει η 7η τέχνη μεταφέροντας υπέροχα στην οθόνη αυτη τη φανταστική ιστορία ενός ανθρώπου που διήνυσε τη ζωή του αντίστροφα, χωρίς τελικά να αποφύγει την κοινή μοίρα όλων μας. Η άλλη πλευρά του χρόνου που πάλι οδηγεί στο ίδιο σημείο, στο σημείο μηδέν, κονιορτοποιώντας όλα τα πρόσκαιρα αναχώματα που προσπαθεί πάντα να δημιουργήσει ο άνθρωπος. Υπέροχη σκηνοθεσία από τον Φίντσερ και άψογη ερμηνεία του Μπραντ Πιτ σε όλες τις μεταμορφώσεις του, όπως και η Κέιτ Μπλάνσετ, αλλά και η Τίλντα Σουίντον στο ρόλο της παντρεμένης ερωμένης του Μπάτον. Τα συναισθήματα που προκαλεί όπως και τα υπαρξιακά θέματα που προκύπτουν από αυτό το περίεργο ταξίδι στο χρόνο επηρεάζουν έντονα και προκαλούν σίγουρα κάποια αναθεώρηση της σύντομης τελικά ζωής μας.
Βγαίνοντας από τον κινηματογράφο ένοιωθα νεότερος κατά δέκα τουλάχιστον χρόνια & η συνοδός μου άλλα τόσα ...μεγαλύτερη:))

Labels:

11 Comments:

At 3/2/09 23:20 , Blogger librarian said...

Πράγματι προσφέρει απόλαυση η 7η τέχνη! Τυχεροί όσοι ζουν στις μεγάλεις πόλεις με τις πολλές αίθουσες. Στην επαρχία δυστυχώς οι ταινίες που φτάνουν είναι λίγες.
Αλήθεια η πρωτυπία στο σενάριο νομίζω ότι είναι το δυνατό χαρτί.
Δυστυχώς η ερμηνεία του Μπράντ Πιτι δεν θα έλεγα ότι με εντυπωσίασε.

 
At 4/2/09 02:05 , Blogger kioy said...

Ούτε εμένα με ενθουσίασε ο benjamin. Βέβαια, το επίπεδο της αρχικής ιδέας είναι εξαιρετικά πρωτοποριακό. Αλλά εν τέλη η διαχείριση του χρόνου έγινε με έναν συμβατικό τρόπο. Όπως και οι ερμηνείες, είναι καλές, αλλά αδυνατούν να εναρμονιστούν στο σφυγμό ενός υπερυπαρξιακού δράματος.

Μου θύμισε και το forrest Gump, (Eric Roth σενάριο) όπου αναλύεται ιστορία κοντά ενός αιώνα, με τον πιο επιδερμικό τρόπο...

Ωραίες ατάκες, ένα επίπεδο πάνω απ' τα σύνηθες κλισέ. Εν, τέλη η ταινία αποκτάει ενδιαφέρον για το πως μεταχειρίζεται ο μεγάλος Fincher μια Osariki ταινία... Η σκηνοθεσία είναι άρτια, αλλά η ταινία φωνάζει για τα βραβεία της Ακαδημίας.

Την καληνύχτα μου...

 
At 4/2/09 18:17 , Blogger Caesar said...

@librarian,
Η ιδέα της αντίθετης προς το χρόνο φθοράς, ήταν ασφαλώς ο πυρήνας που στηρίχθηκε όλη ετούτη η ιστορία. Κάτι σαν φανταστικός κινηματογράφος αλλά και με κάποιες φιλοσοφικές διαστάσεις ίσως γύρω από το μυστήριο του χρόνου, που τελικά είναι ο απόλυτος άρχων!
Όσο για τον Μ.Πιτ ας περιμένουμε τις απονομές των όσκαρ:)




@ kioy,
Δεν γνωρίζω άν η ιστορία αυτή είχε ενθουσιάσει τους αναγνώστες του Φ.Σκοτ, αλλά εδώ πράγματι η διαχείριση του χρόνου γίνεται συμβατικά ίσως για να κρατήσει και κάποιες σταθερές στο σενάριο.
Καταπληκτικός ο όρος, υπερυπαρξιακό δράμα!
Για τον Forrest, έτυχε να διαβάσω πρώτα το ομώνυμο βιβλίο & το είχα βρεί πολύ πιο ωραίο & συγκροτημένο από την ταινία, δλδ καταπληκτικό, με ανατρεπτικό χιούμορ.
Γενικά πιστεύω ότι δύσκολα άν όχι ποτέ, μια ταινία μπορεί να αποδώσει σε όλο της το μεγαλείο μια καλογραμμένη ιστορία.

Και ναί, τα βραβεία μάλλον την περιμένουν:)

 
At 5/2/09 06:18 , Blogger ολα θα πανε καλα... said...

Καλημέρα,CAESAR!
Δεν κατάφερα ακόμη να το δω,αλλά είναι στα υπ όψιν.

 
At 5/2/09 08:29 , Blogger Caesar said...

Kαλημέρα ο.θ.π.κ.
Σ'αυτές τις περιπτώσεις, δλδ της μεταφοράς ενός μυθιστορήματος στον κινηματογράφο, θα προτιμούσα να έχω διαβάσει το πρωτότυπο.
Κι έχουμε πολλά στα υπ'όψιν να κάνουμε, αλλά τι να πρώτοκάνει κανείς στον περιορισμένο του, ελεύθερο, χρόνο!

 
At 6/2/09 00:24 , Blogger prasino liker said...

Caesar καλησπερα,
Μαλλον λογω συνοδειας της μικρας κυριας ο ρολος στο εργο αρχισε αντιστροφα.Να περνας παντα ομορφα και να απολαμβανεις αυτο που μια μεγαλη πολη προσφερει.

 
At 6/2/09 18:24 , Blogger Caesar said...

Καλησπέρα, πάντα μου άρεσε ο τρόπος που αναλύεις τα πράγματα! αλλά και πόσο όμορφα μπορεί να περνάει ένας Καίσαρας αν δεν έχει κοντά του λίγο prasino likeraki;)

 
At 7/2/09 16:10 , Blogger prasino liker said...

Ευχαριστω πολυ για αυτα που λες.Eιναι τιμη μου ενας Caesar να εκτιμαει τα ηδυποτα.(Ειδικα πρασινο λικερακι επινε ο Οσκαρ Ουαιλντ Εχει λοιπον και ποιητικη γευση.Αν και ενας μπλογκερ μου ειπε οτι το πρασινο λικερ που επινε ο Οσκαρ Ουαιλντ ηταν το αψεντι και οχι καποια μεντα η κατι αλλο οπως νομιζα εγω.Μαλλον αυτο το ποτο τον οδηγουσε στην εμπνευση, τον ανεμο στο αρωματισμενο πετο του και να λεει //Ο ονειροπολος ειναι καποιος που μπορει να βρει τον δρομο του μονο στο φεγγαροφωτο ,κι η τιμωρια του ειναι οτι βλεπει την αυγη πολυ πριν απο τον υπολοιπο κοσμο//
Καλο Σαββατοκυριακο Caesar.Αραγε στην εποχη σου ειχατε Weekend;

 
At 9/2/09 12:09 , Blogger Caesar said...

@prasino likeraki,

Caesar non supra Weekend !
O Καίσαρας δεν είναι υπεράνω των weekends,
όλοι τα χρειαζόμαστε :)

 
At 17/2/09 19:05 , Blogger roadartist said...

Αχ εμένα μου άρεσε πολύ αυτή η ταινία.. Γέλασα, δάκρυσα, προβληματίστηκα, μετά τη σκεφτόμουν για μέρες..

 
At 22/2/09 07:09 , Blogger Caesar said...

roadartist,
Συνήθως τέτοια συναισθήματα προκαλούν ταινίες που είναι βασισμένες σε ιστορίες & βιβλία
καταξιωμένων συγγραφέων, γιαυτό να μη τις χάνεις!

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home

Guests
counter on blogger