Saturday, February 14, 2009

"Τι όμορφο να είναι κανείς ερωτευμένος και να το ξέρει! Αυτή είναι η διαφορά. Θα έπρεπε να στενοχωριέμαι που την έχασα για δεύτερη φορά, κι όμως κάτι με κάνει να χαίρομαι. Η εικόνα της, που έχω αποτυπώσει στη μνήμη μου, πλανιέται αόριστα, ανάμεσα στην αληθινή και την ιδανική της μορφή. Αυτή την εικόνα αφήνω να βγαίνει από μέσα μου τώρα. Δεν ξέρω αν είναι πραγματική ή αν είναι μόνον η αφορμή μιας πραγματικότητας, πάντως έχει για μένα μιαν απίθανη μαγεία. Δεν ανησυχώ γιατί το ξέρω πως πρέπει να είναι εδώ στην πόλη το σπίτι της, κι αυτό μου φτάνει αυτή τη στιγμή. Αυτή η δυνατότητα είναι μια πρϋπόθεση για να μπορώ να τη φαντάζομαι έτσι - και να εντρυφώ σιγά σιγά στο όραμά της. Και θα έπρεπε να μη βρίσκω γαλήνη, εγώ, που θεωρούμαι ο κατεξοχήν αγαπημένος των θεών, και να μην έχω τη σπάνια ευτυχία να ερωτεύομαι ολοένα; Αυτό είναι κάτι που καμία Τέχνη, καμιά σπουδή δεν μπορεί να εξασφαλίσει, είναι ένα δώρο. Αλλά θα μπορέσω να αγγίζω πάντα μια αγάπη και να βρίσκομαι σε τέτοια επαφή που να μπορώ να ξέρω πόσο καιρό θα διαρκέσει... Λατρεύω αυτή την αγάπη όσο καμιά από τις άλλες, τις προηγούμενες. Η περίσταση, μα την αλήθεια, δεν αφήνει πολλές ευκαιρίες για να επωφεληθεί κανείς, κι αυτό είναι το απελπιστικό: δεν είναι τέχνη να πλανεύει κανείς ένα κορίτσι, αλλά είναι ευτυχία να βρει κανείς μια που ν'αξίζει να πλανευτεί..."
[Soeren Kierkegaard (Το ημερολόγιο ενος διαφθορέα) Koπεγχάγη 15 Φεβρουαρίου 1843]
Προσυπογράφω
Caesar

Labels:

8 Comments:

At 14/2/09 17:08 , Blogger melian said...

Εξαιρετική επιλογή για τη σημερινή ημέρα!
"είναι ευτυχία να βρει κανείς μια που ν'αξίζει να πλανευτεί."
...η μαγεία του έρωτα

 
At 14/2/09 21:28 , Blogger ολα θα πανε καλα... said...

Θα λεγε κανείς ότι το έγραφες,εσύ,Καίσαρα...πόσο επίκαιρα είναι πάντα αυτά τα λόγια ή μάλλον:διαχρονικά.
Το πρωί μάλιστα,νόμιζα ότι εσύ το έγραφες για μια γυναίκα.Τώρα πρόσεξα τον συγγραφέα.
Όπως και να έχει,στέλνω από εδώ μια ζεστή καλησπέρα!

 
At 15/2/09 19:05 , Blogger librarian said...

Πραγματικά εξαιρετική επιλογή. Έπεσες πάνω του τυχαία ή το είχες διαβασμένο από καιρό;

 
At 16/2/09 14:14 , Blogger Caesar said...

@ Melian,
Aν και συνήθως είναι δύσκολο να συμβαδίζει η ψυχολογική μου κατάσταση με τις αντίστοιχες ημέρες των εορτών, ένα κείμενο τουλάχιστον σαν κι αυτό ταιριάζει απόλυτα και χρειάζεται να έρχεται στην επιφάνεια γιατι όχι μόνο περιγράφει αλλά αναδυκνύει σε τέχνη, αν όχι σε μαγεία το ερωτικό ένστικτο.



@ ο.θ.π.κ.
Πολλές φορές αισθανόμαστε κάπως έτσι αλλά ακόμη κι αν δεν θα μπορούσαμε να εκφραστούμε με τον ίδιο χαρισματικό τρόπο, σίγουρα ο καθένας μας θα αναγνώριζε κάπου τον εαυτό του.


@ librarian,
Έπεσα πάνω του τυχαία απο καιρό!

 
At 19/2/09 00:03 , Blogger prasino liker said...

Caesar πραγματι ειναι πολυ ομορφο συναισθημα να εισαι ερωτευμενος και να το ξερεις.Μεγαλουργεις.Αιωρεισαι στον αερα και ταξιδευεις με τα συννεφα.Σε οποια εποχη και αν ζεις σε οποια χωρα.Ο ερωτας ειναι αιωνιος εμεις λιγο πολυ τα θαλασσωνουμε.

 
At 19/2/09 07:16 , Blogger Caesar said...

Ακριβώς Likeraki, επειδή είναι αιώνιος κι εμείς θνητοί, παίρνουμε μια μικρή γεύση αυτής της αιωνιότητας & της αισιοδοξίας που χαρίζει απλόχερα στους μύστες του!

Πώς τα πας με τον Μουρακάμι;)

 
At 20/2/09 00:14 , Blogger prasino liker said...

Caesar το τελειωσα το βιβλιο.Μου αρεσε ο τροπος που γραφει ο Μουρακαμι.Τους βρισκω πολυ τρυφερους τους Ιαπωνες συγγραφεις.Εχω διαβασει και το //Κλειδι//του Τανιζακι.Οπως και το //Βιβλιο του τσαγιου//του Οκακουρα Κακουζο.Βεβαια δεν μπορω να κρινω ,δεν εχω τις απαιτουμενες γνωσεις,ομως το βρηκα πολυ γλυκο και μου αρεσε.
Καλο σου βραδυ.

 
At 22/2/09 07:02 , Blogger Caesar said...

prasino likeraki,
Δεν χρειάζεται να έχει κανείς προαπαιτούμενες γνώσεις για να νιώσει όμορφα διαβάζοντας τις ιστορίες κάποιου συγγραφέα.
Πράγματι ο Μουρακάμι είναι καταπληκτικός μέσα από την απλή, κατανοητή & τρεχούμενη γραφή του, συνδυάζοντας κινηματογραφική περιγραφή & φιλοσοφική διάθεση απέναντι στην πολιορκία της καθημερινότητας, μέ τους όμορφους διαλόγους των ηρώων του.

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home

Guests
counter on blogger