Sunday, September 26, 2010

«L’ elegance de herisson»

"Όλες οι ευτυχισμένες οικογένειες μοιάζουν μεταξύ τους.
Κάθε δυστυχισμένη οικογένεια, όμως, είναι δυστυχισμένη
με το δικό της τρόπο."
[Λέων Τολστόι - Aννα Καρένινα]

Κάπως έτσι υποδέχεται η θυρωρός τον νέο ένοικο της αριστοκρατικής πολυκατοικίας. Είναι όμως μια συνηθισμένη θυρωρός; κι ο καινούργιος ένοικος ένας συνηθισμένος άνθρωπος; Κι αν όντως συμβαίνει αυτό, είμαστε εμείς οι ίδιοι που θα διαφοροποιήσουμε τη ζωή μας; Κι αν ακόμη το καταφέρουμε θα μπορέσουμε να το αντέξουμε, να το διατηρήσουμε; ή θα είμαστε απλώς μια παραλλαγή στο τοπίο;
Τυπική στις υποχρεώσεις της δουλειά της και με τους ένοικους της πολυκατοικίας, η ηρωίδα της ιστορίας θεωρώντας πως κανείς δεν θέλει μια θυρωρό με αξιώσεις, προσπαθεί να προστατέψει τον προσωπικό της χώρο, τον προσωπικό της κόσμο, απολαμβάνοντάς τον μόνη της συντροφιά με τον υπέροχο γάτο της.
Στην ίδια πολυκατοικία, η μικρή και ιδιαίτερα ευφυής για την ηλικία της, κόρη μιας εύπορης μεγαλοαστικής οικογένειας, προδικάζοντας το μέλλον της ως ένα χρυσόψαρο στη γυάλα, σκέφτεται να αυτοκτονήσει στα γενέθλια των 12 χρόνων και καταγράφει με την κάμερα, ως ημερολόγιο τις μέρες της, μέχρι τότε.
Το τί θα συμβεί όμως στη συνέχεια στη ζωή και των δύο, φαίνεται να το επηρεάζει ο νέος ένοικος, ένας ραφηνάτος και γοητευτικός ιάπωνας χήρος, που θα διαφοροποιήσει τη μέχρι τώρα οπτική των πραγμάτων της νεαρής κόρης αλλά και της μοναχικής θυρωρού.

Είχα υπόψη το μυθιστόρημα της Μυριέλ Μπαρμπερί «L’ elegance de herisson» αλλά με πρόλαβε η Μονά Ασάς, που το μετέφερε στη μεγάλη οθόνη.
Ίσως κάποτε μπορέσω να απολαύσω και το "πρωτότυπο" από το ομώνυμο βιβλίο.

Labels:

10 Comments:

At 26/9/10 10:51 , Blogger fish eye said...

η γοητεια του σκαντζοχοιρου.. ιδιαιτερη ακουγεται..

σε dvd την ειδες; ειναι παλια ή παιζεται τωρα;

 
At 26/9/10 11:19 , Blogger Caesar said...

Η κομψότητα, η γοητεία, είναι πάντα ιδιαίτερες, όπως και οι ανατροπές στις ζωές μας ;)

Χρονολογία παραγωγής
2009

Επίσημο site :

http://www.leherisson-lefilm.com/

και βέβαια κυκλοφορεί ήδη σε dvd

 
At 26/9/10 20:19 , Blogger Roadartist said...

Πολύ σοφή η πρώτη φράση..

θα τη δω!

 
At 27/9/10 20:47 , Blogger Caesar said...

Ναι, υπάρχουν αρκετές αναφορές σε γνωστές φράσεις της λογοτεχνίας & του κινηματογράφου. Οι μυημένοι θα αναγνωρίσουν αρκετά σημεία αναφοράς.
Αξίζει να το δει κανείς!

 
At 27/9/10 21:01 , Blogger anagnostria said...

Εξαιρετικό βιβλίο. Απ' αυτά που δεν συναντάμε συχνά.

 
At 27/9/10 22:23 , Blogger Caesar said...

Διάβασα για το βιβλίο και στην ιστοσελίδα σου, anagronstria.
Ευτυχώς που έγινε & η μεταφορά του στον κιν/φο, γιατί ο χρόνος, ο απόλυτος άρχων, δεν μου αφήνει πολλά περιθώρια για ανάγνωση. Του αυξάνω όμως το βαθμό προτεραιότητας για τα αναγνωστικά μου ενδιαφέροντα, έπειτα κι από το δικό σου σχόλιο.

 
At 30/9/10 00:03 , Blogger ολα θα πανε καλα... said...

Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο.Θα αναζητήσω την ταινία.Ό,τι έχεις προτείνει είναι εγγύηση!Φοβερός, ο γάτος,στη φωτό!Σαν τιγράκι είναι!

 
At 30/9/10 07:52 , Blogger Caesar said...

Είναι υπέροχες, φανταστικές. Θάλεγα ότι συναγωνίζονται τις πρωταγωνίστριες στην ταινία, αυτά τα συμπαθητικά αιλουροειδή!

Για την "κομψότητα του σκαντζόχοιρου" είχε πρωτοαναφερθεί εδώ το καλοκαίρι, με κάποια αποσπάσματα από το βιβλίο, το Likeraki !

 
At 1/10/10 22:26 , Blogger prasino liker said...

Kαθως εβλεπα τουτο τον μισχο και αυτο το μπουμπουκι να πεφτουν διαισθανθηκα ,εγω η ιδια,για ενα χιλιοστο του δευτερολεπτου την ουσια της Ομορφιας.Ναι εγω ,μια πιτσιρικα δωδεκαμισι χρονων ειχα σημερα το πρωι αυτη τηην ανηκουστη τυχη,πτωση ενος μπουμπθκιου.Διοτι ειναι ωραιο οτι αντιλαμβανομαστε την στιγμη που συμβαινει.Ειναι ο εφημερος σχηματισμος των πραγματων,ενω αντικριζουμε συναμα και την ομορφια και τον θανατο.Ω!ειπαμεσα μου,αυτο σημαινει πως ετσι πρεπει να περασουμε την ζωη μας.Παντα σε ισοροπια αναμεσα στην ομορφια και τον θανατο ,στην κινηση και τη ν εξαφανιση της..............
Καλο μηνα Caesar.Eνα πολυ τρυφερο βιβλιο.

 
At 1/10/10 23:24 , Blogger Caesar said...

Ετσι είναι η φυσική τάξη των πραγμάτων Likeraki, έχουν απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στα αντίθετα, ή σ' εκείνα που μας φαίνονται αντίθετα...
Καλό μήνα με καλές αναγνώσεις:)

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home

Guests
counter on blogger