Saturday, September 05, 2009

To the Lighthouse

Μια από τις μικροαπολαύσεις των καλοκαιροδιακοπών είναι και η ανάγνωση. Έχοντας πάντα κατα νου όπου κι αν βρίσκομαι, προσπαθώ να διαβάσω έστω και λίγες γραμμές αγαπημένων έργων. Όπως και τώρα που βρέθηκα για λίγο προσκεκλημένος σε κάποιο σπίτι, περιεργάστηκα τη βιβλιοθήκη του και άνοιξα ένα αντίτυπο της Βιρτζίνια Γουλφ "Μέχρι το φάρο".
Η περιγραφή των ηρώων της και ιδιαίτερα μέσα από τις σκέψεις τους, με παρασύρει μαζί της στις εντυπώσεις της από το περιβάλλον που διηγείται. Aν καταφέρει κανείς κι αφεθεί στο ρυθμό της νιώθει έντονα κάθε πτυχή του χώρου και των χαρακτήρων που ζωντανεύει. Κοντά σε μια οικογένεια σκιαγραφεί κάθε στιγμή και αναλύει τις μύχιες σκέψεις κάθε μέλους αλλά και των φίλων.
Καθώς έσβηνε αργά το φως της μέρας άναψα μια λάμπα θυέλλης και κάθισα αναπαυτικά σε μια πολυθρόνα απολαμβάνοντας το ευεργετικό αεράκι στη βεράντα.
Ξεφυλίζοντας αργά, σταμάτησα σε μερικά υπογραμμισμένα κομμάτια, που μου άρεσαν ιδιαίτερα για τον τρόπο που τα προσέγγιζε,
"H αλήθεια ήταν πως δεν του άρεσε η οικογενειακή ζωή. Σε τέτοιες καταστάσεις αναρωτιέται κανένας: Γιατί ζούμε; Γιατί, αναρωτιέται, μπαίνουμε σ' όλο αυτόν τον κόπο για να συνεχιστεί η ανθρώπινη ράτσα; Είναι τόσο πια αυτό επιθυμητό; Είμαστε τάχα ελκυστικοί σαν είδος; Όχι και τόσο, σκέφτηκε, κοιτάζοντας εκείνα τα μάλλον ασουλούπωτα αγόρια. Η συμπάθειά του, η Καμ, είχε πάει για ύπνο, υπέθεσε. Κουτές ερωτήσεις, μάταιες ερωτήσεις, ερωτήσεις που δεν τις κάνεις ποτέ άμα έχεις κάποια δουλειά. Είναι η ζωή του ανθρώπου εκείνο; Ποτέ δεν έχεις τον καιρό να τα σκεφτείς. Μα να που έθεσε στον εαυτό του τέτοιου είδους ερωτήματα, επειδή η κα Ράμσεϊ έδινε οδηγίες στις υπηρέτριες, κι επίσης επειδή είχε συνειδητοποιήσει, βλέποντας πόσο είχε εκπλαγεί η κα Ράμσεϊ που υπήρχε ακόμη η Κάρυ Μάνιγκ, πως οι φιλίες, ακόμα και οι καλύτερες, είναι πράγμα εφήμερο. Οι άνθρωποι απομακρύνονται. Τα έβαλε πάλι με τον εαυτό του..."

Συνέχισα σε αρκετά ακόμη βρίσκοντας σε πολλές περιπτώσεις ένα λεπτό νήμα που ενώνει τους ανθρώπους με παρόμοιες σκέψεις & συναισθήματα που εξακολουθούν να κεντρίζουν αιχμηρά το ενδιαφέρον μας.
"Kαι, καθώς ξεκουραζόταν, κοιτάζοντας από το ένα στο άλλο αόριστα, το ίδιο ερώτημα που διέτρεχε τον ουρανό της ψυχής ασταμάτητα, το πελώριο, το γενικό ερώτημα που είχε την τάση να συγκεκριμενοποιείται σε στιγμές όπως αυτή, όταν άφηνε ελεύθερο τον κουρασμένο εαυτό της, ορθώθηκε απο πάνω της, στάθηκε εκεί, της έριξε τη σκιά του. Ποιό είναι το νόημα της ζωής; Αυτό ήταν όλο - μια απλή ερώτηση, μια ερώτηση που είχε την τάση να σε πολιορκεί όσο περνούσαν τα χρόνια. Η μεγάλη αποκάλυψη δεν είχε έρθει ποτέ. Η μεγάλη αποκάλυψη δε θα ερχόταν ίσως ποτέ. Αντί γι αυτήν υπάρχουν μικρά καθημερινά θαύματα, φωτοχυσίες, σπίρτα που ανάβουν αναπάντεχα στο σκοτάδι• ένα ήταν αυτό. Αυτό, εκείνο και το άλλο• εκείνη και ο Τσάρλς Τάνσλεϊ και το κύμα που έσκαγε• η κα Ράμσεϊ που τους είχε φέρει κοντά• η κα Ράμσεϊ που είχε πει: "Ζωή μείνε εδώ ακίνητη"......
Χωρίς να το καταλάβω η νύχτα προχώρησε αθόρυβα κι εγώ σαν να ταξίδεψα εκεί στον μακρινό χώρο όπου τα πράγματα είναι για λίγο πιο ξεκάθαρα & οι σκέψεις βυθίζονται & αναδύονται στο χρόνο που βιώνουμε & επεκτείνονται στο παρελθόν αλλά και στο άγνωστο μέλλον...

Labels:

11 Comments:

At 6/9/09 00:10 , Blogger fish eye said...

caesar μου, ειναι πολυ αγαπημενη η βιρτζινια γουλφ.. κι ασπαζομαι φανατικα τα γραφομενα της..

ολοι μπαινουμε σε ενα λουκι που δε ξερω ποιος ή ποια συμφεροντα το εχουν δημιουργησει απο αρχαιοτατων χρονων..

και το νοημα αυτου;
προς τι τοση πιεση;
τοσος κοπος;

και ναι οι φιλοι ειναι για λιγο.. τοσο δα λιγο, οσο μια ανασα, κι επειτα αλλοι, κι αλλοι..
κι οι ανασες γινονται πολλες, κι ολο αυτο ειναι μια ζωη, που καποτε κι αυτη με την σειρα της θα σβησει..

 
At 6/9/09 01:47 , Blogger prasino liker said...

Α σκεφτηκε η Λιλη Μπρισκο,οταν η συζητηση πηρε αυτη την ευοιωνη τροπη,κι ενιωθε την ευγνωμοσυνη της κυριας Ραμσει(γιατι η κυρια Ραμσει ηταν τωρα ελευθερη να κουβεντιασει κι εκεινη μια στιγμη),α,σκεφτηκε ,ομως τι δεν πληρωσα εγω για να στο κανω αυτο;Δεν ειχε φερθει με ειλικρινεια.Ειχε χρησιμοποιησει το συνηθισμενο κολπο-εγινε ευγενικη.Δεν θα τον γνωριζε ποτε.Δεν θα την γνωριζε ποτε.Οι ανθρωπινες σχεσεις ειναι ολες ετσι ,σκεφτηκε και οι χειροτερες (αν δεν υπηρχε ο κυριος Μπανκς)ειναι αναμεσα σε αντρες και γυναικες.Μοιραια αυτες ειναι απιστευτα ανειλικρινεις.

--------
Ναι εχει ο Πολ,ειπε η Μιντα.Ο Πολ εβγαλε ενα ωραιο χρυσο ρολοι απο μια θηκη απο ακριβο δερμα και της το εδειξε.Και καθως το κρατουσε στην παλαμη του μπροστα της ,σκεφτηκε.Τα ξερει ολα.Δεν χρειαζεται να της πω τιποτα.Της ελεγε δειχνοντας της το ρολοι.//Τα καταφερα κυρια Ραμσει.Το χρωσταω σε σας//Και βλεποντας το χρυσο ρολοι στο χερι του,η κυρια Ραμσει σκεφτηκε.Ποσο εξαιρετικα τυχερη ειναι η Μιντα!Παντρευεται εναν αντρα που εχει χρυσο ρολοι μεσα σε θηκη απο ακριβο δερμα!
Καλο ταξιδι Caesar προς τον φαρο.Το φαρο της ζωης μας που θα εχει παντα ενα φως αναμμενο.

 
At 6/9/09 15:16 , Blogger Caesar said...

@ α/τ/φ,
Είναι αλήθεια οτι μόνο φανατικούς αναγνώστες και φίλους έχει η Β. Γ.

Ετσι λοιπόν και στον "Φάρο" παρακολουθούμε το σπίτι των Ράμσεϊ με τα οκτώ παιδιά τους & τους φίλους τους να σφύζει από ζωή, και έπειτα από είκοσι χρόνια να είναι έρημο!





@ Likeraki,

Η Β. Γουλφ ως Λίλη Μπρίσκο δίνει με εξαιρετική ακρίβεια & λεπτομέρειες τους συσχετισμούς & τις συναναστροφές ανάμεσα σε όλα τα μέλη της μεγάλης παρέας. Ίσως όμως τότε να ήταν, όπως το γράφει η ίδια, απίστευτα ανειλικρινείς οι σχέσεις ανάμεσα στους άντρες και γυναίκες. Παραμένουν άραγε έτσι ακόμη και σήμερα ;)

Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως εδώ με το ρολόι, φαίνεται να διασκεδάζει με τον παραλογισμό της σκέψης (πόσο μεγάλη τύχη ήταν να παντρευτείς έναν παντρευτείς έναν άνδρα με θήκη από ακριβό δέρμα για το ρολόι του) !

Τολμώ να πω για την Βιτζ. Γουλφ πως παραμένει ένας φάρος, φωτεινός ακόμη & στις μέρες μας !

 
At 6/9/09 16:38 , Blogger librarian said...

Καλησπέρα Caesar! Η Γουλφ είναι τόσο αγαπημένη συγγραφέας που ό,τι και να πω για εκείνη και το έργο της μου φαίνεται λίγο.
Εγώ αισθάνομαι άσχημα όταν σκαλίζω τη βιβλιοθήκη κάποιου άλλου. Πάντα κοιτώ τις ράχες και διαβάζω τίτλους αλλά ποτέ δεν παίρνω κάποιο βιβλίο να ξεφυλλίσω.
Εκτός βέβαια αν είναι ένα πολύ οικείο πρόσωπο.

 
At 6/9/09 19:18 , Blogger Caesar said...

Γειά σου Librarian,
Eίσαι κι εσύ φαν της Β. Γουλφ ! Πράγματι είναι λίγο ότι και να πούμε για την ίδια και το έργο της.
Είναι καταπληκτικός ο τρόπος που περιγράφει τον εσωτερικό & περίπλοκο κόσμο μας. Ήταν πολύ μπροστά από την εποχή της, ή καλύτερα, έδωσε ώθηση στην εποχή της.
Σε κάθε σελίδα θαυμάζω τη διατύπωση των συναισθημάτων και των σκέψεών της:
"...σήκωσε τα μάτια απ' το πλεχτό της και συνάντησε την τρίτη φωτεινή ακτίνα και της φάνηκε πως τα μάτια της συναντούσαν τα μάτια της, ερευνώντας όπως μόνο εκείνη μπορούσε να ερευνά το μυαλό και την καρδιά της, εξαγνίζοντας κι αφανίζοντας εκείνο το ψέμα, κάθε ψέμα.... Ήταν παράξενο, σκέφτηκε, πως όταν είσαι μόνος, στηρίζεσαι στα πράγματα, στα άψυχα- δέντρα, ρυάκια, λουλούδια- νιώθεις ότι σε εκφράζουν, πως κατά κάποιο τρόπο είναι εσύ- νιώθεις μια παράλογη τρυφερότητα έτσι (κοιτούσε εκείνο το διαρκές σταθερό φως) όπως για τον εαυτό σου..."

Τώρα για τις βιβλιοθήκες, σε καταλαβαίνω, έτσι είναι το σωστό. Όμως οι όποιοι θησαυροί της διανόησης που βρίσκονται στα ράφια, με προκαλούν να τους εξερευνήσω, να τους αγγίξω και να περιηγηθώ στα κρυμμένα μονοπάτια τους. Ιδίως, όταν υπάρχουν & υπογραμμίσεις νιώθω περισσότερο οικεία, συναντώντας τα χνάρια της/του αναγνώστη/τριας!

 
At 7/9/09 00:20 , Blogger librarian said...

Στο ιστολόγιό μας έχουμε μιλήσει αρκετές φορές για βιβλία της Γουλφ, αλλά το βιβλίο που μου έχει μείνει περισσότερο είναι η πρόσφατη βιογραφία της από τις εκδόσεις Μελάνι. Πραγματικά εξαιρετική.
Καλό και το απόσπασμα που μου άφησες, καλό και πέρα ως πέρα αληθινό.

Οι υπογραμμίσεις είναι αυτές που με φοβίζουν, είναι που μου ξυπνούν την περιέργεια. Για να υπογραμμιστεί εκφράζει τη σκέψη του αναγνώστη. Βέβαια για να υπογραμμιστεί ο αναγνώστης γνωρίζει ότι προδίδεται.
Ποιο πολύ ενεργώ με βάση τη δική μου επιθυμία. Θα μου κακοφανεί είναι αλήθεια αν κάποιος έρθει στο σπίτι μου και αρχίσει να κατεβάζει βιβλία (η αλήθεια είναι ότι δεν προλαβαίνει γιατί αρχίζω να του τα κατεβάζω και να του τα δείχνω εγώ...).
Κάπου κάποτε είχα διαβάσει ότι από τα βιβλία που έχει κάποιος στη βιβλιοθήκη του μπορείς να καταλάβεις πολλά για την προσωπικότητα του. Το πιστεύω βαθύτατα.
Και σίγουρα όταν ένα σπίτι δε διαθέτει βιβλιοθήκη μου μοιάζει άδειο.

 
At 7/9/09 13:58 , Anonymous Ετερώνυμος said...

Θαυμάσια η Βιρτζίνια Γουλφ! Δίνει τις πιο λεπτές αποχρώσεις και διαβαθμίσεις της συνείδησης με μια γραφή ευαίσθητη και παλλόμενη,κάτι σαν σεισμογράφος...
Αν και από τα έργα της αγαπώ περισσότερο τα "Κύματα",αναμφίβολα το "To the Lighthouse" είναι ένα αριστούργημα!
Μια μικρή παρατήρηση...Δεν καταλαβαίνω την απόδοση στα ελληνικά του τίτλου ως "Μέχρι το Φάρο".Το μυθιστόρημα κυκλοφορεί τόσο από τις εκδόσεις "Οδυσσέας" όσο και απ'τις εκδόσεις "Ύψιλον"("Σ τ ο Φάρο"),όπου την μετα-γλώττιση έχει αναλάβει ο Άρης Μπερλής,ο καλύτερος κατά τη γνώμη μου μεταφραστής της Γουλφ στη γλώσσα μας.Επίσης,το κείμενο συνοδεύεται από ένα ιδιαίτερα διαφωτιστικό δοκίμιο πάνω στις τεχνοτροπίες της συγγραφέως.Αυτά για τους ενδιαφερόμενους...

 
At 7/9/09 16:32 , Blogger Ioulita said...

Ψάχνουμε αλλού το νόημα, ενώ μέσα μας μπορούν να συμβούν τα μεγαλύτερα θαύματα...

 
At 7/9/09 16:33 , Blogger Ioulita said...

Ξέχασα να ρωτήσω "γιατί;"

 
At 7/9/09 18:39 , Blogger Caesar said...

Librarian,
προφανώς εννοείς & προτείνεις το: "Βιρτζινια Γουλφ Ιδιοφυής και μόνη"
του Βαλντμαν Βερνερ.
Θα ήθελα να το διαβάσω, αλλά έπειτα από τις δικές σου ...υπογραμμίσεις & σημειώσεις στα περιθώρια των σελίδων του βιβλίου-;))
Btw, από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφόρησε και μια βιογραφία της "Λου Αντρεας Σαλομέ" της Λιντε Ζαλμπερ.




Ετερωνυμε, δεν έχω διαβάσει τα "Κύματα" Όσο για τις αποδόσεις των τίτλων στη γλώσσα μας, κάτι αντίστοιχο γίνεται & με τους κινηματογραφικούς τίτλους. Πιθανον να φταίει το μάρκετινγκ:)




Ioulita, γι αυτό το λόγο επέλεξα τα συγκεκριμένα αποσπάσματα. Γι αυτή τη λέξη που με "βασανίζει". Κανείς δεν ξέρει πού να ψάξει. Και για το μέσα μας, πότε μάθαμε να κοιτάζουμε εκεί, που παραμένει σκοτεινό, ανεξερεύνητο κι επίπονο πεδίο;)
Καταναλώνω άρα υπάρχω, και όχι σκέφτομαι αρα υπάρχω!

 
At 7/9/09 18:43 , Blogger librarian said...

Ναι, ίσως είναι η μόνη αξιόλογη βιογραφία που έχει γραφεί για τη Γουλφ.
Βεβαίως και να στο δώσω όποτε θες και πάντα δανείζομαι και δανείζω βιβλία και ας υπάρχει ο φόβος να μην επιστραφεί ποτέ, αλλά από το ράφι θα το βγάλω μόνη μου!
;))

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home

Guests
counter on blogger