Sunday, November 07, 2010

o αόρατος συγγραφέας

Συνήθως σε κάθε ταινία που ο πρωταγωνιστής βγαίνει σε κάποιο δρόμο αναζητώντας ένα ταξί, εκείνο εμφανίζεται αμέσως. Όχι όμως εδώ στον "ghostwriter". Τυχαίο; Δεν νομίζω, έτσι όπως τελείωσε αυτή η ιστορία! Ξεκινώντας να δώ την ταινία ήμουν λίγο επιφυλακτικός, αλλά η εξέλιξη αποδείχθηκε γρήγορα πολύ ενδιαφέρουσα. Ένας συγγραφέας που είχε αναλάβει τη βιογραφία ή τα απομνημονεύματα ενός τέως πρωθυπουργού (Πιρς Μπρόσναν), βρίσκεται πνιγμένος στη θάλασσα και η επίσημη εκδοχή είναι ατύχημα. Τη θέση του θα πάρει ένας άλλος που προσπαθεί να προσαρμοστεί στο περιβάλλον κι ενώ αφοσιώνεται στη δουλειά του αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Η ιστορία οδηγεί σε περίεργα μονοπάτια εξ' αιτίας των κρυφών στοιχείων που άφησε ο πρώτος συγγραφέας και, ανακαλύπτει στην πορεία ο αντικαταστάτης του (Γιούαν ΜακΓκρέγκορ). Η πολύ καλή σκηνοθεσία (Ρ. Πολάνσκι) με την άψογη ερμηνεία των πρωταγωνιστών δεν αφήνει περιθώρια χαλάρωσης καθ' όλη τη διάρκειά της και αποζημιώνει ικανοποιητικά τον θεατή. που παραμένει αφοσιωμένος σε μια "ξενάγηση", στα σκοτεινά σημεία των μυστικών υπηρεσιών και την επιρροή τους, γύρω από τις ηγετικές προσωπικότητες του πλανήτη.

Labels:

6 Comments:

At 7/11/10 10:25 , Blogger melian said...

ενδιαφέρουσα φαινεται.

 
At 7/11/10 10:39 , Blogger Caesar said...

και είναι melian, ιδιαίτερα για το ρόλο της συζύγου, Olivia Williams, που είναι το κλειδί της ιστορίας...
για να μην πω και για τα εξαιρετικά πλάνα του Πολάνσκι & την υποβλητική μουσική του Desplat

 
At 7/11/10 11:20 , Blogger fish eye said...

θα εχει και ωραια φωτογραφια;;;)))

θα πω στο video club να σου στειλουν τα ποσοστα σου, παω να την ψαξω ;)))

 
At 7/11/10 12:54 , Blogger Caesar said...

Η υπέροχη φωτογραφία είναι από τον μόνιμο συνεργάτη του σκηνοθέτη τα τελευταία χρόνια, Πολωνού Pawel Edelman και τα χρώματα μου έδωσαν την εντύπωση/νοσταλγία ρετρό ταινιών, εποχής Χίτσκοκ.

Άλλα ποσοστά έχουν ενδιαφέρον τώρα;))

 
At 7/11/10 14:19 , Blogger librarian said...

Καταλαβαίνεις ότι ο τίτλος και μόνο ήταν ικανός να μας κάνει να τρέξουμε να τη δούμε με το που πρωτοβγήκε στις αίθουσες.
Μου έχει άφησει μια γλυκιά γεύση αλλά δεν θα τη ξαναέβλεπα κιόλας.
Ο Πολάνσκι είναι ένας σκηνοθέτης με πολλές ταινίες στο βιογραφικό του. Η κάθε μια βγάζει και εντελώς διαφορετικά συναισθήματα!

 
At 7/11/10 17:21 , Blogger Caesar said...

Ακριβώς librarian, συν το ότι βασίζεται σε βιβλίο, στο μυθιστόρημα του Βρετανού δημοσιογράφου & συγγραφέα Ρόμπερτ Χάρις,
αλλά και ο Πολάνσκι τιμήθηκε με το βραβείο "Αργυρή Άρκτο Καλύτερης Σκηνοθεσίας" στο 60ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βερολίνου.
Eδώ, εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι συνεργάστηκαν αρμονικά και οι δύο συντελεστές.

Επίσης, είναι σημαντικό αυτό που λες, ότι κάθε ταινία του βγάζει κι εντελώς διαφορετικά συναισθήματα, διότι αποδεικνύει ότι δεν επαναλαμβάνεται.

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home

Guests
counter on blogger