Sunday, November 14, 2010

The Grand Design

Ποιό είναι το μεγάλο σχέδιο της δημιουργίας του σύμπαντος; Υπάρχει μόνο ένα σύμπαν ή είναι πολυσυμπαντικό; Μπορούμε να κάνουμε παρατηρήσεις των φαινομένων του όταν κι εμείς οι ίδιοι ως παρατηρητές είμαστε μέρος του. Είμαστε μια τυχαία δημιουργία ή μέρος ενός σχεδίου; Τί είναι η θεωρία Μ;

"Έχουν οι άνθρωποι ελεύθερη βούληση; Αν διαθέτουμε ελεύθερη βούληση, σε ποιό σημείο του εξελικτικού δέντρου εμφανίστηκε; (....)

Είναι δύσκολο να φανταστούμε με ποιόν τρόπο μπορεί να λειτουργεί η ελεύθερη βούληση αν η συμπεριφορά μας καθορίζεται απός φυσικούς νόμους* φαίνεται, λοιπόν, ότι δεν είμαστε τίποτα περισσότερο από βιολογικές μηχανές, και η ελεύθερη βούληση δεν αποτελεί παρά μια ψευδαίσθηση.

Υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε στην ύπαρξη μιας αντικειμενικής πραγματικότητας;"


"Eppur si muove" μουρμούριζε ο Γαλιλαίος, μέχρι την τελευταία στιγμή της ιεράς εξέτασης και ο Στίβεν Χόκινγκ συνεχίζει να προσπαθεί να φωτίσει τα μυστήρια του κόσμου μας με το τελευταίο του βιβλίο "Το μεγάλο σχέδιο" που έγραψε σε συνεργασία με τον αμερικανό φυσικό Λέοναρντ Μλόντινοφ και κυκλοφόρησε από τες εκδόσεις "Κάτοπτρο"

http://www.youtube.com/watch?v=5_rlwbmh-HU&feature=related

Labels:

6 Comments:

At 14/11/10 22:48 , Blogger melian said...

Πολύ ενδιαφέρον ποστ Caesar,οπως και το βιντεο με τον Χοκινγκ, αλλά πολλά ερωτήματα.

Θα σταθω με εναν πολυ απλοϊκό τρόπο στο ερώτημα περί ελεύθερης βούλησης.
Δεν έχω διαβάσει τις διάφορες επιστημονικές θεωρίες , αλλά πιστεύω πως υπάρχει. Και πως αυτη είναι εκείνη που μας οδηγησε στη σημερινη παγκοσμια πραγματικοτητα και όχι σε καποια διαφορετική.
Διαφορετικά θα έπρεπε να αποδώσω τα πάντα στην τύχη. Άποψη που δε μου ταιριαζει.
Από τη στιγμή που ως άτομο μπορώ να αποφασίσω αυτήν εδώ τη στιγμή ακόμη και για την ίδια μου τη ζωή, θέλω να πιστευω πως αποτελει δείγμα της ελεύθερης βούλησής μου.
Το αν βέβαια η προσωπική μου επιλογή (και δεν μιλαω για μενα....αλλα για την επιλογη του καθενος μας) θα είχε την οποιαδήποτε επίδραση για την ανθρωπότητα και την εξέλιξη της ως σύνολο, αυτο ειναι κατι που δεν μπορω να το εκτιμησω.
Παραμενει ομως το γεγονος οτι εμεις αποφασιζουμε.

 
At 14/11/10 22:49 , Blogger melian said...

This comment has been removed by the author.

 
At 14/11/10 23:12 , Blogger librarian said...

Τώρα τελευταία έχουμε κολλήσει και βλέπουμε πολλά ντοκιματέρ με τέτοιου είδους θέματα.
Αλλά η ανάρτηση σου (τουλάχιστον η αρχή της) μου θύμισε κάτι που έφτασε στο μειλ μου πρόσφατα και σκέφτηκα να στο δωρίσω!

http://www.physics4u.gr/blog/?p=1463
ελπίζω να σου αρέσει!
Μικρό αλλά μαγικό!
Καλό βράδυ!

 
At 15/11/10 16:10 , Blogger Caesar said...

Μelian, είναι κι αυτό ένα από τα πολύ ενδιαφέροντα σημεία του βιβλίου του. "Ο Καρτέσιος, για παράδειγμα", γράφει ο Χόκινγκ, "θέλοντας να διασώσει την ιδέα της ελεύθερης βούλησης, ισχυριζόταν ότι ο ανθρώπινος νους είναι κάτι διακριτό από τον φυσικό κόσμο και δεν υπακούει στους νόμους του. Κατά την άποψή του, ο άνθρωπος αποτελείται από δύο συστατικά μέρη, το σώμα και την ψυχή(...)" και συνεχίζοντας ο Χόκινγκ, εξηγεί με μοναδικό τρόπο ότι η ανθρώπινη συμπεριφορά υπάγεται πράγματι στους νόμους της Φύσης. Kαι προκειμένου να προβλέψουμε την ανθρώπινη συμπεριφορά υιοθετεί αυτό που ονομάζεται στη φυσική "ενεργός θεωρία". Ένα επινοημένο πλαίσιο που αποσκοπεί στη μοντελοποίηση ορισμένων παρατηρημένων φαινομένων χωρίς διεξοδική περιγραφή κάθε επιμέρους διαδικασίας. (...) Στην περίπτωση των ανθρώπων, εφόσον δεν μπορούμε να επιλύσουμε τις εξισώσεις που καθορίζουν τη συμπεριφορά μας, βασιζόμαστε στην "ενεργό θεωρια" ότι οι άνθρωποι διαθέτουν ελεύθερη βούληση. Η μελέτη της βούλησής μας, και της συμπεριφοράς που απορρέει από αυτήν, αποτελεί την επιστήμη της ψυχολογίας(...)


@ librarian,
Πανέμορφο!
Μακάρι να μπορούσαμε να κάναμε τέτοια ταξίδια...

 
At 18/11/10 11:31 , Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Εξαιρετικό βίντεο, ανατρεπτικό όπως θα έπρεπε να είναι κάθε επιστήμων...

 
At 18/11/10 22:05 , Blogger Caesar said...

Ετσι είναι δείμε, υπάρχουν ακόμη πολλά για να αποκρυπτογραφήσουν οι Επιστήμονες και,
πολλά για να αποκρύπτουν οι ...πολιτικοί ;))

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home

Guests
counter on blogger