Saturday, December 28, 2013

en lisant...

"....Σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, καθώς παρατηρούσε τα παιγνίδια του νερού με το φως, το πρωί, έπειτα το καταμεσήμερο και το βράδυ, πάνω στη θάλασσα, ρύθμισε τους χτύπους της καρδιάς του με τους αργούς παλμούς του ουρανού και βρήκε ξανά τον εαυτό του [.....] 
Το έβλεπε καθαρά. Για πολύ καιρό είχε ελπίσει στον έρωτα μιας γυναίκας. Αλλά δεν ήταν πλασμένος για έρωτα. Σε όλη του τη ζωή, στο γραφείο του στο λιμάνι, στο δωμάτιό του και στον ύπνο του, στο εστιατόριο όπου έτρωγε και στο πρόσωπο της ερωμένης του, είχε αναζητήσει με μοναδική επιμονή μιαν ευτυχία, που στο βάθος της ψυχής του, και όπως όλος ο κόσμος, τη θεωρούσε ακατόρθωτη.[.....] 
Μέσα από εκείνη αγαπούσε τον εαυτό του, τη δύναμη και τη φιλοδοξία της ζωής του. Ακόμα και ο πόθος του, η βαθιά αναστάτωση όλης του της σάρκας, δεν είχε άλλη αιτία απο την αρχική έκπληξη ότι κυριαρχεί πάνω σ΄ένα υπέροχο σώμα, [.....] 
Η θάλασσα πάφλαζε ελαφρά στα πλευρά του πλοίου. Ο ουρανός γέμιζε αστέρια. Και ο Μερσώ, σιωπηλός, ένιωθε προικισμένος με υπέρμετρες και βαθιές δυνάμεις για ν' αγαπήσει και να θαυμάσει τούτη τη ζωή με το πρόσωπο από δάκρυα και ήλιο, τούτη τη ζωή μέσα από την αρμύρα και στη ζεστή πέτρα. Του φαινόταν πως, χαϊδεύοντάς την, όλες οι δυνάμεις του έρωτα και της απελπισίας του θα γίνονταν ένα. Εκεί βρισκόταν η φτώχεια του και ο μοναδικός του πλούτος, Ήταν σαν να ξανάρχιζε την παρτίδα από το μηδέν......"
[Α. Καμύ ]

"This is a man's world" (L.Pavarotti & J.Brown)
Ο χρόνος μπορεί τυπικά και καταχρηστικά να τελειώνει τον Δεκέμβρη και να ξαναρχίζει τον Γενάρη, αλλά το ταξίδι συνεχίζεται για τον καθένα. 
Eύκολα ή δύσκολα, αρκεί να κυλάει.
Nα κυλάει προς την πορεία που θέλουμε εμείς οι ίδιοι. 
Διαβάζοντας, γράφοντας, ανιχνεύοντας, επιλέγοντας και προχωρώντας...


8 Comments:

At 28/12/13 19:12 , Blogger piXie said...

Και γυρνώντας προς τα πίσω, από Δεκέμβρη σε Δεκέμβρη, είναι περίεργο πόσο αλλάζει η ζωή μας κι οι συνιστώσες της, αυτά που μας καθορίζουν και μας αναστατώνουν βαθιά, τα χέρια που κρατάμε, ο τρόπος που κοιτάμε κι αυτά που βλέπουμε...προχωρώντας κι αλλάζοντας.
Υπέροχος ο Καμύ!

 
At 29/12/13 00:26 , Blogger Caesar said...

Θα συμφωνoύσε μαζί σου & ο Σ.Κίρκεγκορ, συμπληρώνοντας ότι: "τη ζωή τη βιώνουμε ατενίζοντας προς τα εμπρός, αλλά την κατανοούμε κοιτάζοντας προς τα πίσω"

 
At 29/12/13 12:47 , Blogger kovo voltes... said...

Ωραίο απόσμασμα και υπέροχο μουσικό κομμάτι (& με ποιά ερμηνεία!!!). Τι να ζητήσει ο μικρός, μικρούλικος άνθρωπος για να μεγαλώσει την ψυχή του? Νότες, λόγια, σκέψεις, συναισθήματα. Έτσι πλάθεται το παρόν, μπολιάζοντας το παρελθόν στο μέλλον του...;)

 
At 29/12/13 13:18 , Blogger prasino liker said...

Caesar Oτι καλυτερο και γλυκο για την καινουργια χρονια.Να ειναι γεματη απο χρωματα και ομορφες εικονες.Να εχεις υγεια και παντοτινη διαθεση να ανακαλυπτεις καινουργιες διαδρομες.
Τελειο το μουσικο κομματι.Δυο γιγαντες ενωνουν τις φωνες τους.Ετοιμοι να πεταξουμε.
Καποια φορα ,ισως και να συμβαινει σε ενα παραλληλο συμπαν, να βρεθουμε στην Πρωτοχρονιατικη συναυλια της Βιεννης..
Προς το παρον ας την απολαυσουμε απο την τηλεοραση.
Μιλαω για μενα.Εσυ μπορει να βρισκεσαι ηδη εκει.
Καλο απογευμα.

 
At 29/12/13 17:06 , Blogger Caesar said...

k/v μου, υπέροχες ερμηνείες αλλά και απλοί και υπέροχοι στίχοι!
Μου θύμισες όμως και το διαχρονικό "Ακου Ανθρωπάκο" του Βιλχεμ Ραϊχ, όπου περιγράφονται αρκετά απ'όσα θα μπορούσε να σκεφτεί, να ζητήσει & να κάνει, ο άνθρωπος, αλλά υπερίσχυσε το λάιφ στάιλ, που μας προσγείωσε απότομα;))

Eνιγουει, εδώ συνυπάρχουν όλα, αλλά χρειάζεται και κάποια επιλογή.

Και για να θυμηθούμε κι ένα γνωστό άσμα: "Εδώ είναι ο παράδεισος κι η κόλαση εδώ...":)


Likeraki, και σ'αυτό εδώ το παράλληλο διαδικτυακό σύμπαν απλώνεις το χέρι σου για να περάσουμε μαζί στην επόμενη χρονιά , προσφέροντας πάντα την καλή σου διάθεση.
Η Βιέννη θα μας περιμένει, δεν πρόκειται να παρευρεθώ χωρίς εσένα!
Καλή χρονιά Natassa

 
At 5/1/14 07:23 , Blogger ολα θα πανε καλα... said...

Κυρίως προχωρώντας και όχι ανακόπτοντας την πορεία.Πάντως για αρκετό κόσμο(και για μένα)η χρονιά αρχίζει τυπικά κάθε Σεπτέμβρη.
Ό,τι καλύτερο εύχομαι,και από εδώ!

 
At 6/1/14 13:12 , Blogger Caesar said...

Κάποτε, ισως καταφερουμε να "ξεφύγουμε" απο όλες αυτές τις επαναλαμβανόμενες εναλλαγές και τοτε ο χρόνος να ειναι δικός μας...

 
At 9/1/14 18:28 , Blogger ολα θα πανε καλα... said...

Caesar:

Και τότε,αυτός θα είναι ο ξανακερδισμένος χρόνος,μια άλλη εκδοχή του χρόνου του Μαρσέλ...

:-)

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home

Guests
counter on blogger