Wednesday, October 28, 2009

ομορφη πολη

Ανοίγω νωχελικά την είσοδο στο μικρό καφέ των τεχνών αφήνοντας έξω το συννεφιασμένο απόγευμα να το πάρει η νύχτα που έρχεται ξοπίσω μου. Ελάχιστοι θαμώνες γύρω από τα τραπεζάκια τους, απολαμβάνουν την απαλή μουσική από τα ηχεία και την ήρεμη κουβεντούλα τους. Κάθομαι στη θέση μου, βγάζοντας το μπουφάν, την εφημερίδα, το κινητό κι ένα μικρό κομπολογάκι κι αφήνω το βλέμμα μου να περιπλανηθεί λίγο στον συμπαθητικό χώρο και στους πίνακες που πάντοτε θα φιλοξενεί από κάποιον καλλιτέχνη. Η ευχάριστη μουσική κατακλύζει σιγά σιγά το μυαλό μου και το φωτεινό χαμόγελο της Ιωάννας που έρχεται για την παραγγελία, μου φτιάχνει ακόμη περισσότερο τη διάθεση. Της λέω ότι προτιμώ τσάι πράσινο απόψε και ανοίγω να ξεφυλλίσω την εφημερίδα όταν σε λίγα λεπτά, πάνω από την απλωμένη σελίδα ξεπροβάλει πάλι το χαμόγελο της Ιωάννας μεταφέροντας το σερβίτσιο του τσαγιού με το απαραίτητο κέικ.
-Ιωάννα, αισθάνομαι για λίγο σαν να βρέθηκα σε κάποιο τεϊοποτείο της Άπω Ανατολής με μια όμορφη & πρόσχαρη γκέισα να με περιποιείται & το χαμογελό της έγινε ακόμη πιο φωτεινό!
Διαβάζω για λίγο ακόμη την εφημερίδα και παρατηρώ πόσο άνετα & γρήγορα κινείται ανάμεσα στα τραπέζια η Ιωάννα για να εξυπηρετήσει τους θαμώνες. Σε λίγο φθάνει κι ο φίλος μου για την κουβεντούλα μας στα επίκαιρα θέματα, καλλιτεχνικά, κοινωνικοπολιτικά για την πορεία του κόσμου μας και τα λοιπά, μα η Ιωάννα κάνει τη διαφορά!
Η μουσική δυναμώνει, τα φώτα χαμηλώνουν, κι οι παρέες μεγαλώνουν
"όμορφη πόλη φωνές μουσικές / απέραντοι δρόμοι, κλεμμένες ματιές / η νύχτα έφτασε τα παράθυρα κλείσαν / η νύχτα έπεσε οι δρόμοι χαθήκαν..." [Γ. Θεοδωράκης]

Labels:

9 Comments:

At 30/10/09 14:46 , Blogger prasino liker said...

Μια ομορφη παρουσια οπουδηποτε φτιαχνει την διαθεση και νιωθεις οτι υπαρχουν ατομα ευχαριστα,προσχαρα και γεματα καλοσυνη.Κανουν την εξοδο μας ποικιλοχρωμη.

 
At 30/10/09 18:28 , Blogger Caesar said...

@ Likeraki
Οπως και μια όμορφη γραφή σαν τη δική σου!

 
At 30/10/09 22:10 , Blogger fish eye said...

μμμ..
μου ετυχε μια τετοια ζεστη παρουσια.. σε ενα καφε, πριν λιγα χρονια..
ηταν μια κοπελλα με ενα χαμογελο, ιδιος ηλιος..

ομορφα να περνας παντα, ναναι ζεστη η ανασα σου..

 
At 30/10/09 22:42 , Blogger Caesar said...

Μάλλον είναι & εύνοια της τύχης ενίοτε, η ζεστή παρουσία που μοιράζεται απλόχερα:)

 
At 31/10/09 10:12 , Blogger amFenster said...

Κατά σύμπτωση, προχθές το βράδυ (ξανα)είδα το Memories of a Geisha. Μ' αρέσει η φιλοσοφία τους - αν και στην εποχή μας αυτά είναι... ψιλά γράμματα.

Να 'ναι καλά οι Ιωάννες αυτής της πόλης, αυτού του κόσμου. Τον ομορφαίνουν...

 
At 31/10/09 13:23 , Blogger Caesar said...

@ amFensteR
Είναι οι διαφορετικές φιλοσοφίες, είναι
ο "Ανατολικός & Δυτικός άνεμος" της Περλ Μπακ, είναι οι "αναμνήσεις μιας γκέισας" του Γκόλντεν Άρθουρ, είναι το "Lust, Caution" της Αϊλίν Τσανγκ, το "2046" του Γουόνκ Καρ Βάι και πόσα ακόμη, για μας που μας αρέσουν τα ...ψιλά γράμματα:)

 
At 31/10/09 17:29 , Blogger ολα θα πανε καλα... said...

Πάντα μια Ιωάννα θα κάνει τη διαφορά.
Καλό απόγευμα!

 
At 31/10/09 19:43 , Blogger Caesar said...

καλησπέρα ο/θ/π/κ,
θάλεγα ότι τη διαφορά την κάνει πάντα η ποιότητα!

 
At 1/11/09 20:57 , Blogger ολα θα πανε καλα... said...

@Caesar:

Αναμφισβήτητα!

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home

Guests
counter on blogger