Sunday, November 09, 2014

«Mr Morgan’s Last Love»

Ο Μάθιου Μόργκαν (Μάικλ Κέιν) είναι ένας αμερικανός καθηγητής της φιλοσοφίας και ζει μόνος στο Παρίσι, σ΄ένα ωραίο διαμέρισμα. Εχουν περάσει ήδη τρια χρόνια από τον θάνατο της αγαπημένης του συζύγου και προσπαθεί να συνηθίσει τη ζωή του χωρίς εκείνη, ενώ τα δυο παιδιά του βρίσκονται στη Αμερική με τις δικές τους οικογένειες. Έχοντας περισσότερο χρόνο στη διάθεσή του απ' όσο χρειάζεται, όπως λέει ο ίδιος, κάνει καθημερινούς περιπάτους χωρίς ενδιαφέρον για τη ζωή του. Άλλωστε πακετάρει τα βιβλία του για να τα δώσει.
Κάποια μέρα γνωρίζει τυχαία την όμορφη Πολίν,(Κλεμάνς Ποεζί) μια νεαρή δασκάλα χορού, η καθημερινότητα αποκτά ενδιαφέρον κι ο απλός κι ανιδιοτελής χαρακτήρας της τον γοητεύει. "Υπάρχει στα πάντα μια ρωγμή κι έτσι μπαίνει μέσα το φώς"και στον δικό του κόσμο η ρωγμή είναι η Πολίν. Κάνουν μαζί τους περιπατους και παρά τη διαφορά ηλικίας αναπτύσσεται αμοιβαία έλξη μεταξύ τους. Ο Ζιρωντού* είπε ότι "Μπορεί να σου λείπει ένας άνθρωπος ακόμα κι αν έχεις αμέτρητους ανθρώπους γύρω σου. Αυτοί οι άνθρωποι είναι σαν κομπάρσοι θολώνουν την όρασή σου σαν σύννεφο. Είναι ασήμαντοι. Είναι ένας ανεπιθύμητος περισπασμός. Κι έτσι αναζητάς τη λήθη στη μοναξιά. Αλλά με τη μοναξιά απλώς μαραζώνεις"
"Έπαψα να κοιτάζω τα βιβλία μου" λέει ο Μάθιου, "όταν έπαψα ν' αγαπάω τη ζωή" και η Πολίν τον ρωτάει γιατί
"Δεν αγαπάς την ίδια τη ζωή. Αγαπάς μέρη, ζώα, ανθρώπους, αναμνήσεις, φαγητά, τη λογοτεχνία τη μουσική. Μερικές φορές γνωρίζω κάποιον που απαιτεί όλη την αγάπη που έχεις να δώσεις. Κι αν τον χάσεις νομίζεις πως θα πάψουν να υπάρχουν κι όλα τα άλλα. Αλλά τα πάντα συνεχίζουν..."

Δεν είναι μόνο οι εξαιρετικοί διάλογοι που έχουν ενδιαφέρον σ'αυτή την ταινία και η εξέλιξή της στη συνέχεια, αλλά και η ατμόσφαιρα που σε κάνει να βρίσκεσαι κι ο ίδιος κάπου εκεί μέσα σαν κομπάρσος, σαν ακροατής και εν τέλει σαν πραγματικός θεατής της έβδομης τέχνης.

Το φιλμ είναι βασισμένο στο βιβλίο της Γαλλίδας ηθοποιού και συγγραφέα, Φρανσουάζ Ντορνέρ, «La Douceur Assassine»

*O Ζαν Ζιρωντού (Hippolyte Jean Giraudoux, 1882 – 1944) ήταν Γάλλος μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος, θεατρικός συγγραφέας και διπλωμάτης. Θεωρείται από τους σπουδαιότερους Γάλλους δραματουργούς του Μεσοπολέμου. Το έργο του διακρίνεται για την κομψότητα του ύφους και την ποιητική φαντασία. Κυρίαρχο θέμα στα έργα του είναι οι σχέσεις ανδρών-γυναικών ή σε ορισμένες περιπτώσεις ένα απραγματοποίητο ιδανικό.(wikipedia)

Labels:

2 Comments:

At 9/11/14 18:09 , Blogger ολα θα πανε καλα... said...

Είδα την ταινία την άνοιξη, σε κάποια σκοτεινή αίθουσα, κι ήταν σα να την ήξερα καλά.
:-)
Συμφωνώ μαζί σου πάνω στην κριτική. Πολύ καλό το ζευγάρι των ηθοποιών.

 
At 9/11/14 19:49 , Blogger Caesar said...

Πραγματικά, δεν θα μπορούσα να φανταστω καλύτερο συνδυασμό πρωταγωνιστων!

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home

Guests
counter on blogger